Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.3.16 / dotaz č. 67040
Dobrý den,

chystám se rekonstruovat koupenou nemovitost, kompletně ji zateplit s pomocí dotace Nové zelené úsporám, kde chci dosáhnout na úsporu A3. Dostal jsem na vás tip, že provádíte energetický audit realizované rekonstrukce.
Nemovitost z 80. let se chystám zateplit následujícím způsobem: obvodové zdi, okna, střechu, odizolovat sklep a přidat rekuperaci vzduchu. Projektovou dokumentaci mám téměr hotovou, nicméně chci ještě před předáním ověřit komplexní energetickou úsporu, případně návrh možných úprav.
Poskytujete tuto službu?
Děkuji
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Ano, provádíme zpracování kompletní dokumentace vyžadované dotačním programem Nová zelená úsporám. Ve Vašem případě se jedná o dokumentaci: Energetický posudek a krycí list. V případě rekonstrukce doporučujeme nechat zpracovat alespoň předběžné posouzení navrhovaných opatření před dokončením projektové dokumentace, aby byly splněny všechny požadované parametry u nově navrhovaného stavu rodinného domu a nedošlo k záměně již vydané projektové dokumentace.
V případě, že by nebyly některé parametry dotační podoblasti A.3 splněny, uvádíme možnosti změny v projektu.

Podoblast dotace A.3 je dále vázána na povinnost doložit měření vzduchotěsnosti obálky budovy. Zde opět doporučujeme provedení měření ve dvou fázích - ve fázi výstavby (před zakrytím parozábran podkroví) a po dokončení realizace. První fáze není požadována, avšak se tímto měřením dokáží eliminovat případné netěsnosti vzduchotěsné vrstvy, které ovlivní výsledné měření.

Pro zpracování energetického posudku je nutné doložit následující:
- projektová dokumentace stávajícího stavu včetně všech rozměrů konstrukcí i výplní otvorů,
- projektová dokumentace navrhovaného stavu včetně všech rozměrů konstrukcí i výplní otvorů,
- popis skladeb konstrukcí (nový i stávající stav), tvořící obálku budovy s definováním tepelných izolací v navrhovaném stavu,
- popis způsobu vytápění a přípravy teplé vody opět pro stávající i nový stav,
- popis rekuperační jednotky.

Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Nováková Tereza, Ing.
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk