Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.16 / dotaz č. 67130
Dobrý den, měl bych na Vás velkou prosbu. Mám 4 plynové kotle (3* s výkonem 49,5 kW, 1* 19,5kw) Jak pravidelně musejí být kontrolovány ? Jsem z toho trošku zmatený, jelikož vyhláška č. 85/1978 Sb. mluví o nutnosti každoroční kontroly plynového zařízení s tím, že každý třetí rok se místo pravidelné kontroly udělá provozní revize. Vyhláška č. 194/2013 Sb však o těchto kotlech říká, že je pravidelá kontrola nutná jen 1* za deset, a to nejpozději do deseti let od uvedení do provozu. Můžete mi prosím sdělit, jestli tyto vyhlášky působí kumulativně a je nutné provádět každý rok kontrolu (a každý třetí rok revizi) dle vyhlášky č.85/1978 Sb. a k tomu každých deset let kontrolu dle vyhlášky č. 194/2013 Sb, nebo se již stačí řídit pouze vyhláškou nejnovější ? Děkuji mnohokrát za odpověď
Dobrý den, jedná se o zcela jiné předpisy, které samozřejmě platí současně.
Vyhláška č. 85/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení
se změnami:352/2000 Sb. - tato vyhláška řeší revize, kdežto vyhláška č.194/2013 je o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie z hlediska energetické účinnosti a úplnosti dokumentace k nim (kontrola 10 let od uvedené do provozu kotlů nad 20 kW plynových a každých dalších 10 let)
Energetický zákon ukládá provozovatelům plynového zařízení povinnost provádět servisní prohlídky plynového zařízení každých 12 měsíců. To požadují i pojišťovny v případě plnění pojistné události. Navíc by měl revizní technik plynových zařízení zkontrolovat každé tři roky také stav rozvodů plynu v objektu. Pravidelný roční servis prodlužuje životnost kotle, zvyšuje jeho účinnost a pomáhá předcházet závažným poruchám, které by vyžadovaly drahou opravu nebo výměnu. U nových plynových kotlů, je pravidelný odborný servis podmínkou pro uznání záruky v případě reklamace, která je u některých výrobců až šestiletá.
Vyhláška č. 85/1978 Sb. Revize plynových zařízení se provádí po 3 letech. Kontrola plynových zařízení se provádí každý rok (v době revize se neprovádí kontrola).