Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.3.16 / dotaz č. 67186
Mate prosim zkusenosti s penovym sklem - Vase doporuceni nedoporuceni a duvod pro stavbu nizkoenergetickeho nebo pasivniho domu. Zajima me predevsim financni navratnost a vlastnosti tohoto materialu jako zalozeni zakladu oproti standardnim pasum?
Vážený pane,
osobní zkušenost s pěnovým sklem nemám, nicméně je to v poslední době velmi oblíbený a používaný materiál pro základy pasivních domů. Pokud vím, tak jsou v podstatě jen tři možnosti jak dokonale odstranit tepelný most mezi základovou deskou a zeminou při stavbě zděného pasivního domu (zvláště to platí pro stěny z těžkých dobře tepelně vodivých materiálů jako jsou např. oblíbené vápnopískové cihly (bloky).
1. Založit stavbu na betonové desce položené na násypu štěrku z pěnového skla. Toto řešení se používá nejčastěji a jeho výhodou je jednoduchost provedení a dobré zkušenosti.Cena za 1m3 (s DPH 21%)je 1664Kč (viz např. http://www.izolace-info.cz/katalog-zateplovacich-systemu/) a používá se zpravidla v tloušťce 40cm.
2. Založit stavbu na betonové desce položené na desce z extrudovaném pěnovém polystyrénu. Tento způsob se používá v poslední době ale zdá se, že si ještě nezískal plnou důvěru některých statiků.Cena EPS 200 je necelé 2000Kč za m2 ale může být nutné lepší vyztužení na EPS ležící základové desky, které to může zdražit
3.Založit stavbu na klasických pasech a přerušit tepelný most mezi deskou a zdivem pomocí chodného a dostatečně únosného tepelně-izolačního materiálu-zde je opět nejlepší pěnové sklo, tentokrát ve formě blok, které jsou ovšem výraznědražší než štěrk (přibližně 50000Kč za m3). Nevýhodou také je, že hmota základové desky je mimo tepelnou obálku domu a nepřispívá k jeho tepelné kapacitě.
Pokud jde o finanční návratnost tak to se těžko dá takto posoudit. Zkuste si nechat udělat nabídky pro váš konkrétní případ od firem, které se tím zabývají nebo se obraťte na Centrum pasivního domu, kde mají se zakládáním na pěnovém skle značné zkušenosti. Pokud jde o zakládání na desce z EPS můžete také kontaktovat ing.Petra Vogela z Ekowattu, který tuto metodu použil na svém domě.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk