Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.16 / dotaz č. 67389
Dobrý den,
zajímalo by mne jak je přesně řešena povinnost pronajímatele od 1.1.2016 uvádět při pronájmech budov nebo jejich ucelených částí grafickou část PENB tudíž vypracovat PENB, i když se jedná o budovu v průmyslovém areálu, která je zčásti využívána jako výrobní či dílenská zčásti jako administrativní nebo pro služby. Pronajímatel neřeší energetickou náročnost budov, (je předpoklad že bude nevyhovující vzhledem k provedení a datu vzniku), energie na vytápění a osvětlení má pronajímatel z vlastních zdrojů. Je možné PENB pro tyto polyfunkční objekty nevypracovávat a nahradit je formulací, že konkrétní budova je v nejhoší energetické třídě a uvést to i při jednání s potencionálními nájemci?
Dobrý den,
povinnosti vlastníka budovy při pronájmu budovy nebo ucelené části budovy jsou specifikovány v zákoně č.406/2000 Sb., v platném znění, §7a, odstavec 2.
V §7a, odst.2, písm. e) je uvedeno: Vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni v případě prodeje nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy prostřednictvím zprostředkovatele mu předat grafickou část průkazu nebo její ověřenou kopii; zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu uvede klasifikační třídu ukazatele energetické náročnosti podle prováděcího právního předpisu z předané grafické části průkazu v informačních a reklamních materiálech, pokud zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu neobdrží grafickou část průkazu, uvede v reklamních a informačních materiálech nejhorší klasifikační třídu.
Znamená to tedy, že zprostředkovatel prodeje může v reklamních materiálech uvést třídu G, ale vlastníka budovy to nezbavuje povinnosti opatřit si průkaz podle §7a, odst.2, písm. a).