Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.16 / dotaz č. 67498
Od listopadu 2015 jsem nájemníkem bytu 2+kk. Byt byl čerstvě po rekonstrukci a bylo domluveno, že v krátké době budou nainstalovány na radiátory měřiče spotřeby. U mě v bytě je plynový kotel, kterým se ohřívá topení i teplá voda pro můj a sousední menší byt 1+kk na stejném patře. Tyto měřiče tam do teď nejsou. Neporušuje tím tu vyhlášku co platí od minulého roku? A jak by měl pak vyúčtovat energie? Může to udělat jen poměrně dle plochy bytu? Ve smlouvě k tomuto mám uvedeno: Vyúčtování skutečné spotřeby tohoto plnění provede pronajímatel na základě vyúčtování od dodavatele, kdy se hradí skutečná spotřeba nájemce
Dobrý den,
pokud nejde o byt v rodinném domě, pak má vlastník domu povinnost instalovat "měřiče" tepla (ve skutečnosti nejde o měření, proto ty uvozovky). Viz zákon 406/2000 Sb., §7, odst. 4 g:

Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni:
g) vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

Při rozúčtování nákladů na teplo může majitel budovy postupovat podle vyhlášky č. 269/2015 Sb., tedy rozúčtovat podle náměrů "měřičů". Může ale zvolit i jiný postup, např. rozúčtování podle plochy bytu. Podmínkou je, že s tím budou souhlasit všichni nájemníci, tj. kromě vás i nájemce vedlejšího bytu.

Formulace ve vaší smlouvě je dost podivná a pro váš případ se moc nehodí. Je totiž otázka, jak se bude určovat skutečná spotřeba nájemců.

Přeji příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk