Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.16 / dotaz č. 67570
Dobrý den,
jedná se o řadový rodinný dům na adrese
V Zahrádkách 1304, Poděbrady
Jde o získání dotace NZU na výměnu oken a dveří a zateplení stropu suterénu.
Obvodové zdivo 450 mm CD INA
střecha šikmá, zateplena min. vatou tl. 140mm
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.
V rámci dotačního programu NZÚ lze žádat dotaci na výměnu výplní otvorů i na zateplení konstrukcí, oddělující vytápěný a nevytápěný prostor. S ohledem na Vámi uvedený rozsah opatření nelze zcela přesně určit, zda na dotaci budete mít nárok.
U samostatně stojícího rodinného domu tato opatření postačují k získání dotace a to v podoblasti A.0, avšak u rodinného domu, stojícího uprostřed řadové zástavby to není zcela jednoznačné. Stěny, sousedící s vedlejším RD "přitápějí" váš dům a tím je náročnější dosáhnout požadované výše úspory. Úsporná opatření musí vést k minimální úspoře energie a to ve výši min. 20% oproti původnímu stavu. Výpočet výše úspory také ovlivní zateplený střešní plášť a druh původních oken (pro výpočet nejlepší varianta stará dřevěná okna). Dále zateplované konstrukce a měněné výplně otvorů musí splnit podmínku na součinitel prostupu tepla a to hodnotou 0,9xUrec (tedy 0,9 x doporučená hodnota součinitele prostupu tepla daná normou ČSN 73 0540-2). Okna tedy musí mít součinitel prostupu tepla U <= 1,08 W/(m2.K).

Aby mohla být moje odpověď konkrétnější, bylo by potřebné zaslat výkresovou dokumentaci stávajícího stavu RD (např. v elektronické podobě, oskenované, nafocené) pro zpracování předběžného výpočtu úspory energie danými opatřeními.

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk