Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.16 / dotaz č. 67571
Bylo by možné získat dotace a jaké na rekonstrukci bývalého hospodářského stavení pro trvalé bydlení. Předpokládané úpravy - výměna lokálních topenišť za centrální- kotel, výměna oken, zateplení stropu, výměna střešní krytiny, vybudování obytného podkroví.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V současné době je pro rodinné domy aktuální dotační titul Nová Zelená úsporám 2015 - 3.výzva. Je možno žádat v zásadě o vše, co v dotazu popisujete. Jedná se o oblast podpory A – snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Ta se týká zateplování. Dále pak oblast podpory C – Efektivní využití zdrojů energie, ta se týká výměn stávajících zdrojů tepla na tuhá fosilní paliva za ekologické zdroje, tepelná čerpadla nebo solární systémy.
Na výměnu střešní krytiny jako takovou samozřejmě dotace není stejně tak ne obecně na vybudování podkroví, ale v zásadě na takové stavební úpravy, které prioritně znamenají zvýšení tepelně technických (izolačních) vlastností obálky budovy.
Podrobnosti naleznete na webových stránkách www.novazelenausporam.cz 3.výzva.
Vzhledem k tomu jak uvádíte, že se jedná o rekonstrukci hospodářského stavení pro trvalé bydlení, je potřeba ještě respektovat základní podmínky programu, které se týkají rodinných domů. Přikládám definici rodinného domu platnou pro aktuální 3. výzvu (pozor, pro 1. a 2.výzvu byla jinak):
„Rodinný dům (definice platná pro 3. výzvu - rodinné domy)
stavba pro bydlení, ve které dle § 2 vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, ve znění pozdějších předpisů, více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomuto účelu určena a užívána, v níž jsou nejvýše tři samostatné byty a má nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví. Za rodinný dům jsou pro účely Programu považovány též stávající stavby pro bydlení, v nichž jsou nejvýše tři samostatné byty a obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt. Za rodinný dům se pro potřeby Programu nepovažují rodinné domy či jiné budovy, které jsou z poloviny nebo větší části podlahové plochy užívány v rozporu s účelem „trvalého rodinného bydlení" (hotely, penziony, kanceláře, budovy pro rodinnou rekreaci apod.). Pro účely Programu je za podlahovou plochu považována celková vnitřní podlahová plocha všech podlaží budovy vymezená vnitřním lícem konstrukcí tvořících obálku budovy“.
Pokud máte stavební výkresy domu a nějakou foto k dispozici, lze doporučit bezplatnou osobní konzultaci v naší kanceláři (poradenství v rámci EKIS, telefonicky předem objednat, kontakty na www.eccb.cz), kde poradce může doporučit vhodný postup nebo přesněji posoudit šanci na dotaci.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice