Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.16 / dotaz č. 67602
Vlastním chatu, kde dvě delší protilehlé strany jsou vyzděné, cca před 10 lety proběhla povrchová úprava do lepidla s perlinkou a novou omyvatelnou fasádou a další dvě štítové strany / sever a jih / jsou pobité eternitovými šablonami na dřevěné konstrukci. Tyto stěny tvoří rošt, z vnější strany pobitý prkny /na nich šablony/, z vnitřní strany chaty upravena palubkami a výplň jako izolant tvoří perlit, tato úprava byla provedena cca před 30 lety při přestavbě a již nevyhovuje jako izolace, stěny prochládají. Poraďte, jakým výhodným a šetrným způsobem bych měla tyto stěny upravit, aby odpovídaly tepelně-izolačním parametrům a abych nemusela zasahovat do vnitřní úpravy. Jednoduché by bylo přidat na stěny izolaci, ale spíš bych využila izolaci do mezistěn roštu. Také mě zajímá, zda bych musela izolovat i zděné stěny, aby nedocházelo ke kondenzaci po úpravě dřevěných částí. Chatu užívám převážně od jara do podzimu, ale uvažuji i celoroční pobyt. Současně s tím řeším okna, jsou dřevěná, dvojsklo, udržovaná, v dobrém stavu, měnit se mi je nechce, plastová dávat nechci, mám uvažovat o nových vakuovaných euro nebo se dá do starých rámů zhotovit vakuovaná skla?
děkuji za pomoc a radu.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Tepelně izolační obálku chaty netvoří jen stěny a okna, ale rovněž střecha a podlaha. Aby se zlepšila tepelná pohoda v chatě i při celoročním využívání, bylo by dobré posoudit, které obvodové konstrukce chaty se na úniku energie podílí nejvíce. Pak by bylo potřeba vědět, z čeho jsou vyzděné stávající zděné stěny, v jaké tloušťce a jakého materiálu. Bez dodatečné izolace možná i zděné stěny znamenají docela velký únik. Naopak stěny dřevěné vyplněné perlitem mohou v porovnání s ostatními konstrukcemi izolovat docela dobře, záleží samozřejmě na vrstvě (tloušťce) perlitu a tom, zda je perlit vůbec ještě v celé ploše a v jakém stavu. Pravděpodobnější ale je, že i tato stěna je z hlediska schopnosti izolant na tom špatně a to i proto, že není schopna akumulovat teplo jako stěna zděná. Slabé izolační schopnosti může mít střecha i podlaha na terénu a zamyšlení by mělo být i o tom.
Pro lepší radu co provést teď chybí podrobnější technický popis konstrukcí. Obecně – u stěny dřevěné s perlitem bych doporučil úpravu koncipovat tak, aby konstrukce zůstala difúzně otevřená, to znamená navrhnout dodatečné zateplení a vnější obklad tak, aby vlhkost mohla z konstrukce dobře odvětrávat a stávající dřevo nebylo ohroženo hnilobou. Pro to hovoří i snaha nezasahovat do vnitřního obkladu palubkami.
Demontáž by se tedy provedla z vnější strany. Problémem mohou být eternitové šablony, které znamenají, že při demontáži, odvozu a uložení nebezpečného odpadu se musí postupovat v souladu s poměrně přísnými předpisy, z důvodu komplikací provádí nejčastěji odborné firmy.
Pak je potřeba posoudit stávající vrstvy za obkladem, zda ponechat perlit nebo jej odstranit a navrhnout nové zateplení. Na výběr jsou tepelné izolace s vysoukou paropropustností jako desky nebo rohože z minerální vlny nebo desky z vlny na bázi dřevité hmoty. Náhrada perlitu se může provést i foukanou izolací, například z celulózy (Climatizer apod.). Stávajíc perlit je patrně nasypán do konstrukce mezi bednění, nebo může být ve fólii. Bude-li odstraněn, bude možno zkontrolovat i stav nosné dřevěné konstrukce a provést případnou chemickou sanaci. Nové tepelné izolace (rohože MV nebo dřevitou vlnu) lze umístit mezi nosné prvky a pak by bylo potřeba přidat v souvislé vrstvě ještě před konstrukci (např. do přidaného dalšího roštu). Celková tloušťka tepelných izolací by měla být alespoň ke 30 cm. Záleží na typu izolace a její tepelné vodivosti. Skladba by mohla končit protivětrnou paropropustnou fólií, odvětrávanou mezerou a novým obkladem. Samozřejmě jsou i jiné varianty.
Obdobně lze postupovat u zděné stěny – doplnit zateplení s obkladem (provětrávaná fasáda) nebo jít cestou kontaktního lepeného systému ETICS.
K otázce oken – pokud jsou stávající dřevěné rámy v dobrém stavu, je možno provést výměnu skel. Stávající skla jsou jaká? – bylo by dobré znát jejich součinitel prostupu tepla Ug (dříve též uváděný jako „k“ – může být napsaný na distančním rámečku). Starší dvojskla pouze vakuovaná mohou mít Ug kolem 2,0 W/m2.K. Kvalitní dvojskla plněná plynem (Argon) s pokovením mají Ug až 1,1 W/m2.K (čím menší tím lepší). Jejich osazení by zlepšilo tepelnou pohodu i tepelnou ztrátu, nevyplatilo by se ale tehdy, pokud již stará skla tyto parametry mají. Použití trojskla s Ug až 0,6 W/m2.K by se muselo posoudit s ohledem na dimenzi (profil) rámu a jeho statickou stabilitu a nosnost kování.
Pokud máte nějaký výkres chaty nebo alespoň k dispozici nějaké foto a znalost materiálového řešení a skladeb jednotlivých konstrukcí, lze doporučit bezplatnou osobní konzultaci v naší kanceláři v Českých Budějovicích (poradenství v rámci EKIS, telefonicky předem objednat, kontakty na www.eccb.cz), kde poradce může doporučit vhodný postup nebo přesněji posoudit vhodnost navržených opatření.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk