Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.16 / dotaz č. 67612
Vážení,

mám dotaz, jak rozdělit zony v bytovém domě, když je tam několik druhů paliv a zároven několik systémů topení:
1) mám dát pro každé palivo jinou zonu, byť je systém shodný - teplovodní topení (uhlí, el. energie, plyn ),nebo mohu zadat jeden systém s více typy paliv a sezoní podíl odvodit od plochy vytápěné jednotlivými zdroji ( palivy )?
2) jak řešit prostor na el. vytápění, když 50% je podlahové topení a 50% sálavé topení, je to jeden systém topení, nebo dva ?
3) po přechodu uhelného kotle na jiné palivo je nutno zpracovat nový PENB, byť se jedné jen o 6% vztažné plochy, to by se mohl zpracovávat PENB u tohoto domu několikrát, jak budou jednotliví vlastníci měnit zdroj?
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.
Odpovědi budou řazeny dle číslování Vašich dotazů.
1) V případě, že se jedná o jednu zónu (s ohledem na uživatelské prostředí s danou teplotou interiéru) lze ji i nadále uvažovat jako jednu zónu. Přesně jak píšete, podlahovou plochu rozdělíte v poměru dle typu paliva, které vytápí danou zónu. Celková plocha (tedy ve výpočtu procentuální zastoupení daných typů paliv) musí být rovna 1 (100%).

2) Ohledně zadání podlahového topení a sálavého topení je možné volit dva postupy výpočtu. První způsob je, že pokud znáte přesný podíl podlahového topení / sálavé topení, dopočítá se průměrná účinnost zdrojů. Např. ve Vašem případě: účinnost podlahového vytápění je 83% a účinnost sálavého vytápění je 88%. Vy poté budete mít účinnost cca 85,5%. Druhý způsob je, že se ve výpočtu uvažuje horší varianta typu vytápění (v tomto případě podlahové vytápění), kdy bude do výpočtu uvažována účinnost 83%. Jedná se o variantu výpočtu, kdy jste na straně bezpečné - toto se uvažuje i v případě, že by se jednalo o velmi hrubý odhad procentuálního zastoupení daného typu topení. V popisu vytápění je poté vhodné uvést, že bylo uvažováno s tím daným typem topení a zdůvodnění.

3) U tohoto bodu bych se odkázala na zákon č. 318/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, kde je vyjmenováno, kdy je stavebník, vlastník nebo společenství vlastníků jednotek povinen vyhotovit PENB. V odstavci 1)a je uvedeno, že zpracování PENB je nutné zajistit při výstavbě nové budovy nebo při větší změně dokončené budovy. Větší změnou dokončené budovy není výměna zdroje na vytápění v jedné bytové jednotce.

S pozdravem

Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk