Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.16 / dotaz č. 67741
Dobrý den, uvažuji o izolaci podkroví stříkanou pěnou ICYNENE od chytraizolace.cz. Budu dávat 25cm, tj. izolace bude 5cm nad krokve, které přijdou také přestříkat. Když byl u mě obchodník na zaměření od chytraizolace, překvapilo mě, že parozabránu doporučil jen do koupelny. Do ložnic prý není potřeba, naopak lepší je to bez parozábrany, pára prý projde přes izolaci ven. Co si o tom myslíte? Dal by jste parozábranu všude nebo se jim dá věřit? Zase na druhou stranu je to velká firma, která dělá stovky zakázek ročně. To všude radí, případně dělá špatně? Děkuji za odpověď
Dobrý den.
K vašemu dotazu ve zkratce. Osobně jednoznačně doporučuji použití parozábrany na interiérové straně konstrukce. Cílem je, pokud možno, aby se žádná vlhkost nedostala do konstrukce. Kromě vámi uváděné tepelné izolace jsou tam i dřevěné prvky, které mají statickou funkci. Nepovažuji za rozumné je vystavovat případné vlhkosti.
Dodavatel by měl být schopen vám provést výpočet kondenzačního pásma ve střešním plášti s bilancí vodních par. Díky tomu získáte představu o rizikových místech ve skladbě.
K vašim dalším otázkám bych řekl pouze to, že vlasnosti jednoho materiálu nejsou totéž jako vlastnosti kostrukce jako celku.
S pozdravem Wilczek.
Odpovídá:  Ing., Bc. Marcel Wilczek* - EKIS Brno DEA tisk