Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.3.16 / dotaz č. 67759
Obracím se na Vás s doplňující otázkou, týkající se rozúčtování nákladů na vytápění podle vyhl. 372/2001 Sb. Můj původní dotaz k této problematice byl evidován pod č. 66189 ze dne 8.2.2016. Vaše odpověď k tomuto dotazu se zdála dostačující, ale nakonec byla zneužita výborem našeho SVJ k obhajobě nezákonného postupu rozúčtovatele nákladů na vytápění bytů, kterým je v našem případě pražský podnik ISTA s.r.o. Tento podnik se smluvně zavázal provést rozúčtování nákladů v souladu s vyhl. 372/2001 Sb., ale ve skutečnosti bez našeho souhlasu provedl rozúčtování podle vlastních pravidel s použitím metodického pokynu MMR. Již v poslední Vaší odpovědi jste uvedl, že tímto metodickým pokynem se nikdo řídít nemusí. Advokát, na kterého jsem se obrátil mi potvrdil, že tento metodický pokyn NENÍ zákonnou normou podle které by byl rozúčtovatel povinen postupovat. ISTA bez smluvního nebo právního oprávnění ZMĚNILA VYHLÁŠKOU STANOVENÝ DOLNÍ PŘÍPUSTNÝ ROZPTYL MÍNUS 40% od průměru domu na MÍNUS 24 %.
ISTA do výpočtu zavedla tzv. NEMĚŘENÉ JEDNOTKY. V podstatě se jedná o to, že JAKÉKOLI PROCENTO, KTERÉ PŘESAHUJE PRŮMĚR DOMU ISTA PŘEPOČÍTÁVÁ NA DÍLKY A TY PAK PŘIPOČÍTÁ VLASTNÍKŮM K JEJICH SKUTEČNĚ NAMĚŘENÝM A KOEFICIENTY PŘEPOČTENÝM DÍLKŮM.Tyto přípočty představují v mnoha případech více než 100 % nárůst spotřeby dílků a ZVÝŠÍ takto postiženým vlastníkům náklady na topení o tisíce Kč. Advokát mě současně upozornil na zákonný předpis 67/2013 Sb., kde se v § 6 řeší otázka rozúčtování nákladů na topení, kde se ve zkratce říká: Náklady na topení se rozúčtují na základě UJEDNÁNÍ poskytovatele služeb se VŠEMI VLASTNÍKY BYTŮ. Pokud k ujednání NEDOJDE rozúčtují se náklady na teplo PODLE PRÁVNÍHO PŘEDPISU. Tímto právním předpisem je vyhl. 372/2001 Sb., platná i pro rok 2015. O zákonném použití metodického pokynu se v této vyhlášce nehovoří!
Pokud by ale VŠICHNI VLASTNÍCI BYTŮ schválili návrh na rozúčtování podle tohoto metodického pokynu, byl by takový postup PRÁVNĚ LEGALIZOVÁN. TO SE VŠAK NESTALO.
Vážený pane inženýre, kladu Vám jedinou otázku:
Je nutné, aby se způsobem rozúčtování nákladů na topení podle metodického pokynu MMR, který není zákonnou normou, museli SOUHLASIT VŠICHNI VLASTNÍCI BYTŮ? Použití metodického pokynu znamená provést rozúčtování JINÝM ZPŮSOBEM nežli podle platné vyhlášky.(To je podle mého názoru na stejné úrovni jako třeba rozúčtování podle započitatelné podlahové plochy). Advokát je toho názoru, že princip schvalování způsobu rozúčtování je JEDNOZNAČNĚ UVEDEN V ZÁKONNÉM PŘEDPISU 67/2013 Sb.
Děkuji za odpověď na které mi VELMI záleží, protože rozhodne o tom, zda se v našem SVJ bude postupovat podle platných zákonů a nebo se umožní ISTĚ A BOHUŽEL I NAŠEMU VÝBORU pokračovat v nezákonnostech.
Vážený pane,
souhlasím se stanoviskem vašeho právníka. Při vyúčtování tepla platí, že:

1/ pokud je 100% shoda vlastníků bytů, mohou si zvolit libovolný způsob vyúčtování (třeba podle podlahové plochy). To je v souladu se zák. č. 67/2013 Sb.
2/ pokud není shoda všech, (tedy není 100%), pak se musí účtovat podle vyhlášky. Pro teplo spotřebované v roce 2015 platí postup podle vyhl. 372/2001 Sb. Pro spotřebu vzniklou po 1.1.2016 už se postupuje podle vyhl. č. 269/2015 Sb. Protože vyhláška není úplně podrobná, vydalo MMR metodický pokyn k vyhlášce č. 372/2001 Sb. Viz:
http://www.mmr.cz/getmedia/06cecff0-9163-45c2-b586-4256923033cd/Metodicky-pokyn-28203_2002.PDF
Pokud se tedy teplo rozúčtovává dle tohoto pokynu, mělo by jít o postup v souladu s vyhláškou. Metodický pokyn však není právní předpis, a neexistuje povinnost podle něj postupovat. Povinné je pouze to, že vyúčtování musí být v souladu s vyhláškou.

Pokud si tedy myslíte, že vaše rozúčtování tepla je v rozporu s vyhláškou, pak požádejte o vysvětlení, případně o změnu způsobu vyúčtování.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk