Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.4.16 / dotaz č. 67781
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně dotace nízkoenergetického RD. Kdy je dotaci možné čerpat? Co musí splňovat nížkoenergetický RD? aktuálně máme pozemek, na kterém musíme nejdříve zbourat starý dům, poté postavit nový přízemní 4+1 dům do 100m2. Přemýšlím zda využít veškeré dotace zda mít za tepelné čerpadlo místo elektrokotle napojený na podlahové vytápění, zda si dát na střechu fotovoltaické panely, co případně s přebytkem proudu, zda beterie atd, také jsem četl, že pokud chci využít dotaci pro nový nízkoenergetický dům, musím zde mít také rekuperační jednotku na kterou se také může čerpat dotace, může mi někdo spočítat na takový to dům kdybych tam chtěl tohle všechno, kolik mě to vyjde na pořízení a kolik dostanu na dotacích? někdo mi řekl, že se to nevyplatí, díky Vích Louny
Hezký den,

naposledy byla pro rodinné domy vyhlášena v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ) 3. výzva pro rodinné domy, která je časově neomezená a o dotaci je možné žádat průběžně až do konce roku 2021.

O dotaci je možno žádat, jak před zahájením realizace níže uvedených podporovaných opatření, tak také v průběhu, nebo po jejich dokončení. Maximální podpora pro jednu žádost činí 50 % způsobilých výdajů, které je nutné řádně doložit. Peníze budou vyplaceny až po dokončení úsporných opatření. Každý žadatel může získat maximálně 5 000 000 Kč.

O dotaci je možno požádat i zpětně a to maximálně 24 měsíců před datem zaevidování žádosti. Na vyplacení požadované dotace, od doby podání žádosti o dotaci, bychom měli čekat nejvýše 9 týdnů. Podmínkou je splnění požadovaných krytérií dotace a bezchybná žádost o dotaci. Na každý rodinný dům je možné uplatnit pouze jednu žádost, která však může obsahovat kombinaci několika oblastí podpory.

Ve Vašem případě se konkrétně jedná o "Oblast podpory B – Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností"

V této oblasti je podporována výstavba nových rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a také změna dokončené budovy, která před zahájením změny nesplňuje definici rodinného domu.

Podoblast B.1 Dům s velmi nízkou energetickou náročností-dotace 300 000,-Kč
Podoblast B.2 Dům s velmi nízkou energetickou náročností s důrazem na použití obnovitelných zdrojů energie-dotace 450 000,-Kč

Při výstavbě domu můžete uplatnit výdaj bezprostředně související s přípravou a realizací podporovaného opatření. V této oblasti podpory jsou způsobilé všechny výdaje související s výstavbou objektu, a to včetně systémů technického zařízení budovy, mezi které se řadí například systémy nuceného větrání se zpětným získáváním tepla, zařízení využívající obnovitelných zdrojů energie atd. Mezi způsobilé výdaje nelze naopak zařadit např. výdaje spojené s úpravou pozemku, stavbou oplocení, pořízením vnitřního vybavení rodinného domu a výdaje na samostatně stojící část domu (např. garáž).

Mezi hlavní sledované parametry domu patří měrná roční potřeba tepla na vytápění domu, která musí být v podoblasti B.1 ≤ 20 kWh.m-2.rok-1 a v podoblasti B.2 ≤ 15 kWh.m-2.rok-1 a další parametry uvedené v podmínkách programu NZÚ, což lze zpravidla dosáhnout pouze u vícepodlažních domů s rekuperací.

Co se týká využití fotovoltaické elektrárny, lze o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám žádat v programu C.Efektivní využití zdrojů energie v následujících podprogramech:

C.3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem dotace 35 000,-Kč

C.3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh.rok-1
dotace 55 000,-Kč

C.3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem, který je ≥ 1 700 kWh.rok-1
dotace 70 000,-Kč

C.3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem, který je ≥ 3 000 kWh.rok-1
dotace 100 000,-Kč

Který z výše uvedených podprogramů bude pro Vás nejvhodnější je potřebné si nechat navrhnout stavebním projektantem, projektantem vytápění, či elektro a nebo energetickým specialistou.

Každopádně je výhodné dotaci využít a ubírat se směrem energetické úspornosti a energetické nezávislosti.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk