Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.3.16 / dotaz č. 67805
Dobrý den,
chtěla jsem se informovat na možnost získání dotace z výzvy NZÚ. Jsme SVJ a v současné době provozujeme vlastní domovní kotelnu na LTO. Vzhledem k vysokým provozním nákladům se rozhoduje o přechodu na plynovou kotelnu. Kotelna zásobuje teplem a TUV 55 bytových jednotek. Dům je zateplen po obvodovém plášti a jsou i vyměněna plastová okna v tomto plášti a asi u 1/3 bytů i u balkonových oken.
Je možné podat žádost o dotaci na změnu topného media a případně i na realizaci plynové přípojky?
Za jakých podmínek?
Ve čtvrtek 31. 3. 2016 se bude konat shromáždění členů SVJ. Kdyby bylo možné do té doby zaslat stručnou informaci, aby bylo možné toto přdnést ostatním členům.
Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem

Hezký den,


MŽP a Státní fond životního prostředí ČR otevřeli tzv. kontinuální výzvu v programu Nová zelená úsporám pro bytové domy v Praze. Dotace jsou určené pro vlastníky bytových domů na území hlavního města Prahy na zateplení a výměnu oken a dveří, ale i na výměnu kotle na tuhá paliva nebo instalaci solárního systému, rekuperaci, vypracování projektu a technický dozor.

Příjem žádostí v kontinuální výzvě startuje 15. března a potrvá až do konce roku 2021. Nově výzva pro pražské bytové domy nabídne vyšší maximální podporu, která stoupne z 20 na 30 % způsobilých výdajů. Výše podpory z NZU je tak srovnaná s programem MMR (IROP), který od konce loňského roku nabízí dotační podporu na energetické úspory pro bytové domy mimo Prahu.

Celkem Nová zelená úsporám rozdělí do roku 2021 mezi příjemce z celé republiky 27 miliard korun. Výše dotace se odvíjí od dosažených energetických úspor. Novinkou u podpory pro bytové domy je navýšení maximální výše dotace z 20 na 30 % způsobilých výdajů. Úspěšní žadatelé, kteří podali žádost v rámci první výzvy z loňského roku, budou mít možnost žádost převést do této kontinuální výzvy s výhodnějšími podmínkami a dosáhnout tak na vyšší dotaci. Žadatel bude muset svoji původní žádost zrušit a podat si elektronicky novou, všechny ostatní podklady se ale využijí z původní žádosti. Nebude tak muset znovu dokládat projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. Stejně tak kontrola žádosti proběhne ve zrychleném režimu a žadatelé se tak dostanou v řádu 3 týdnů do stejného stavu své žádosti jako v loňské výzvě. Nově mohou vlastníci bytových domů také získat peníze na výměnu zastaralých kotlů na tuhá paliva nebo instalaci solárních či rekuperačních systémů.

Žádosti mohou v aktuálně otevřené výzvě od 15. března 2016 od 10 hodin podávat vlastníci bytových domů v hlavním městě: společenství vlastníků (bytových) jednotek, bytová družstva, fyzické a právnické osoby, včetně městských částí. Zažádat o dotaci můžou před realizací podporovaných opatření, v průběhu i po dokončení realizace. Za způsobilá budou považována opatření provedená 2 roky zpětně od data podání žádosti, přičemž spodní limit je 1. 1. 2015. Pro letošek budou tedy způsobilé výdaje omezeny tímto pevným datem.

V případě perfektně zpracované žádosti podané na již realizované projekty jsou propláceny do devíti týdnů od jejich podání. U žádostí, kde žadatelé realizují opatření až po jejich schválení, Státní fond životního prostředí ČR garantuje proplacení do šesti týdnů od doložení realizace.

Zde jsou níže uvedeny podoblasti podpory a čeho se týkají:

2.3.1.1 Podmínky podoblastí podpory C.1 a C.2

a) V této podoblasti podpory je podporována:
– výměna původních hlavních zdrojů tepla na vytápění na tuhá fosilní paliva nedosahující parametrů 3. emisní třídy za efektivní, ekologicky šetrné zdroje;
– výměna elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla na vytápění za systém s tepelným čerpadlem;
– výměna plynového vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla na vytápění za systém s plynovým tepelným čerpadlem nebo za jednotku kombinované výroby elektřiny a tepla využívající jako palivo zemní plyn.

b) Podporu lze poskytnout i na výměnu lokálních topidel na tuhá fosilní paliva využívaná jako hlavní zdroj tepla na vytápění v jednotlivých bytových jednotkách. Nelze však měnit centrální zdroj tepla bytového domu za lokální zdroje tepla v jednotlivých bytových jednotkách.

c) Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství, montáže, regulace a zapojení do otopné soustavy.

Z výše uvedeného je patrné, že na plynovou přípojku se dotace nevztahuje a ani na výměnu kotlů na kapalná paliva.

Můžete však získat dotaci na solární termický systém se slunečními termickými kapalinovými kolektory, nebo na fotovoltaickou elektrárnu, viz níže.

2.3.2 Podoblasti podpory C.3 – Instalace solárních termických a fotovoltaických systémů

V této podoblasti je podporována instalace solárních termických a fotovoltaických (FV) systémů do dokončených bytových
domů.

2.3.2.1 Podmínky podoblasti podpory C.3.1 – Solární termické systémy

a) Na opatření v této podoblasti podpory lze žádat současně s opatřením z oblasti podpory A nebo samostatně.

b) Podporovány jsou solární termické systémy na přípravu teplé vody a solární termické systémy na přípravu teplé vody a přitápění.

c) Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci systémů do dokončených bytových domů včetně příslušenství, montáže, regulace a zapojení do systému ohřevu TV nebo vytápění.

d) Podpora je přidělována formou fixní dotace na napojenou bytovou jednotku.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce



Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk