Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.4.16 / dotaz č. 67809
Dobrý den. Bydlím v 6ti patrovém panelovém domě, který je zateplený, včetně výměny oken. Během let došlo v bytech k výměně radiátorů, takže co byt to jiný radiátor s rozdílným výkonem. V 6.patře, kde bydlím jsou v místnostech radiátory nejvýkonnější tj.4,2670 - 4,6170 W. V bytech v nižších patrech mají majitelé radiátory s výkonem od 0,3760 - 2,5700 W. Myslím si, že to, že rozdílné výkony radiátorů ve stejných místnostech je špatně a je tím narušená otopná soustava celého domu. Výpočet nákladů na teplo nám provádí firma a to tak, že vynásobí dílky na indikátoru x výkon radiátoru x koeficient polohy x typ radiátoru (žebrový 0,83, deskový 0,85 = výpočtové dílky, které se násobí cenou za jednotku v Kč. Samozřejmě, že se tyto dílky můžou násobit ještě korekčním koeficientem podle toho jakou má majitel bytu odchylku od průměru. Výkon radiátoru tedy má velký vliv na konečné výpočtové dílky. Pracovníkem firmy, která provádí rozúčtování mně bylo doporučeno vyměnit radiátory za méně výkonné. Je toto doporučení správné? Mám investovat ještě další tisíce do nových radiátorů?

Jinak, co se týče tepla ze stoupaček : po namontování indikátorů na otopná tělesa nám v domě výrazně klesla spotřeba GJ. Ve vyúčtování, které dostávám od firmy, zajišťující výpočet nákladů na teplo je zřetelně vidět, kdo "šlápl na brzdu" a topení v jednotlivých místnostech vypnul, a naopak, výšší spotřeba u jejich sousedů. Ti, co netopí to zdůvodňují tím, že jim stačí stoupačky. Teplo přijímané ze stoupaček není nikde v žádném koeficientu zohledněno. Jestli má někdo názor, že je toto teplo zohledněno v základní složce, prosím o vysvětlení kde.
Děkuji za odpověď.
Vážená paní, děkujeme za vaše dotazy.

K účtování tepla: Měnit radiátory je nesmysl. Pokud vám to někdo doporučuje, není to moc velký odborník. Instalací menšího radiátoru můžete dosáhnout leda toho, že v bytě bude zima. To se dá zařídit i snáze: otočením ventilu na radiátoru.
Pokud je váš byt pod střechou, bude mít logicky vyšší spotřebu tepla, protože na rozdíl od sousedů pod vámi, teplo vám utíká i stropem. To je také důvod, proč projektant navrhl do vašeho bytu výkonnější radiátory. Doporučujeme vám, abyste jako majitelé bytů požádali firmu, která provádí rozúčtování, aby při rozdělování nákladů lépe zohlednila i polohu jednotlivých bytů, tj. upravila koeficient polohy místnosti.
Jinou možností je zvýšit podíl základní složky nákladů (podle vyhlášky může být až 50 %, pokud se ale všichni vlastníci shodnou na jiné výši, je to legitimní postup). Tím klesnou náklady, které se rozdělují podle dílků, takže vyšší náměr nebude stát tolik peněz.

Co se týče tepla ze stoupaček (a od sousedů): Právě kvůli situaci, kdy se v některých bytech netopí, se zavedla základní složka nákladů. To znamená, že i byt s vypnutými radiátory (a nulovým náměrem dílků) bude nějaké náklady na teplo platit. Opět je možné řešit to tak, že se základní složka zvýší. Pro teplo spotřebované od 1.1.2016 platí nová vyhláška, č. 269/2015 Sb. Ta problém málo vytápěných bytů částečně řeší tím, že stanovuje nejnižší celkovou platbu za teplo jen o 20 % nižší, než je průměr. To znamená, že pokud by byt měl nulový náměr dílků, doúčtují se mu náklady za spotřební složku tak, aby zaplatil 80 % průměrných celkových nákladů v domě (vztaženo na m2 podlahové plochy).

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk