Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.4.16 / dotaz č. 67843
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pomoc při výpočtu rozdělení nákladů na dodávku tepla od Pražské teplárenské, když máme jedno fakturační měřidlo pro dvě SVJ. Žádali jsme Pražskou teplárenskou, aby instalovala měřidla (byť poměrová) pro každé SVJ zvlášť, abychom dosáhli spravedlivějšího rozúčtování, ale byli jsme odmítnuti s tím, že to není technicky možné. SVJ Osadní 3) platí průměrně o 100.000 Kč (na GJ a m2) ročně více než druhé společenství (SVJ Ortenovo náměstí) a dohoda o vyrovnání z jejich strany není reálná. V SVJ Osadní 38 je pouze 16 bytových jednotek a na každou připadá navýšení platby o 6.250 Kč ročně, zatímco v SVJ Ortenovo náměstí je bytových jednotek téměř 70. Existuje vzorec, jak správně určit poměr vyúčtování nákladů? Dosavadní poměr je stanoven pro potřeby Pražské teplárenské k jednotlivým SVJ, jak je poměr stanoven je nezajímá, potřebují jej pro fakturaci. Na návrh SVJ Osadní 38, aby se fakturovaná celková částka a na konci fakturačního období přehodnotila a rozdíly se přefakturovali mezi jednotlivá SVJ podle poměrových měřidel a metrů čtverečních, SVJ Ortenovo nepřistoupilo.
Popis stavu
Objekt Ortenovo náměstí 30, 31, 32, 33 a Osadní 38 je stavebním celkem o pěti vchodech a pěti popisných čísel, tzv. Pětidomí, který je napojen na jeden tepelný zdroj, předávací stanici tepla. Zařízení předávací stanice je majetkem dodavatele tepla Pražské teplárenské a.s.. Předávací stanice je instalována v domě Osadní 38, kde je předávací místo tepla pro celý objekt dáno fakturačním měřičem tepla, na kterém je teplo od dodavatele nakupováno v ceně na výstupu z předávací stanice pro celý objekt. Fakturace tepla od dodavatele je měsíční, a to přímo jak na SVJ Osadní ve výši 17,9 % z celkových nákladů zjištěných na fakturačním měřiči v předávací stanici, tak i na SVJ Ortenovo náměstí ve výši 82,1 % . V bytech jsou instalována předávací bytové stanice Cetetherm. Na vstupu do bytu je instalován poměrový měřič tepla (kalorimetr) a poměrový vodoměr. Z analýzy za rok 2013 vyplynulo, že rozdělení nákladů na teplo pro Osadní ve výši 17,9% a pro SVJ Ortenovo nám. ve výši 82,1 % byl pro SVJ Osadní 38 nepříznivý, proto po vyúčtování nákladu za rok 2013 správní firmou v roce 2014 vypověděli dohodu o stávajícím poměru. Správní firma vypočetla nový poměr, se kterým nesouhlasí SVJ Ortenovo.
Dobrý den, v podstatě máte 3 možnosti - buď si osadíte sami měření - technicky je to vždy možné, ale někdy je to drahé. Nebo si vyberte společně nějakého energetického specialistu, který Vám ten poměr určí (pokud už nemáte zpracován průkaz energetické náročnosti z kterého by tento poměr mohl být také stanoven) a nebo můžete účtovat podle poměrových měřidel. Případně si můžete zřídit samostatné přípojky či plynový kotel.