Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.16 / dotaz č. 67976
Dobrý den. Mám dotaz ohledně vyúčtování tepla. Bydleli jsme v bytě, který byl pronajatý od města. V lednu 2015 byly na topení namontovány měřáky, což jsme celkem uvítali, jelikož se nám zdálo, že jsme na topení spíš okrádáni. Topení bohužel topilo v průměru tak možná na 40 stupňů a to ještě možná přeháním. Úředníka městského obvodu, který byty měl na starost, jsme osobně několikrát upozorňovali na skutečnost, že topení netopí, jak by mělo a přes zimu je v bytě cca 19 stupňů. Což mi přijde dost málo, vzhledem k tomu, že byt byl nad chodbou a sušárnou, kde se neustále větralo a sousedil jen s jedním bytem. Bylo nám pouze řečeno, že tato teplota je v bytě dostačující a dál se stejně nic nedělo. Takže jsme marně doufali, že vyúčtování se bude zakládat na hodnotách z "měřáků" na topení, kde "protočeno" moc nebylo, vzhledem k tomu, že topení spíše zavlažovalo než topilo. Bohužel, jak jsme zjistili, vyúčtování bylo opět provedeno na základě plochy bytu, což mi přijde dost neférové, vzhledem k tomu, že jsme se v bytě přes zimu moc neohřáli. Pracovník ÚMO nám pouze sdělil, že se podle měřidel účtovat nebude. Zajímalo by mě tedy, jestli vůbec máme nějakou šanci s odvoláním, pokud vyúčtování energií bylo provedeno podle plochy bytu, s čímž nesouhlasíme, a ne podle hodnot z "měřáků"?
Za odpověď předem děkuji.
Vážená paní,

Na Váš dotaz vyplývající z e-EKIS pod číslem 67976 – vyúčtování tepla v pronajatém bytě bytového domu
lze odpovědět následovně:

Vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici vyúčtování tepla na vytápění v zúčtovací jednotce, nelze provést kon-trolu o správnosti tohoto vyúčtování tepla na vytápění (pravděpodobně za topnou sezonu 2014 – 2015). Zúčto-vací období bývá v drtivé většině vždy za topnou sezonu.
Dle Vašeho dotazu byly namontovány měřící přístroje v lednu 2015, což je s největší pravděpodobností upro-střed zúčtovacího období. Proto v zúčtovacím období (Vámi zmiňovaném) nešlo provést zúčtování tepla na vytápění dle nově instalovaných měřících přístrojů, ale podle podlahové plochy.
Nutno konstatovat, že do konce roku 2015 platila Vyhláška 372/2001 Sb., dle které se vyúčtování tepla v zúčto-vacím období 2014 – 2015 provedlo (předpokládáme, že v souladu s touto vyhláškou). Od 1. Ledna 2016 platí nová Vyhláška 269/2015 Sb. „Vyhláška rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům“, která nahrazuje starou vyhlášku 372/2001 Sb. Předpokládáme, že vyúčtování v dalším období (2015 – 2016) bude provedeno již dle údajů z nově instalovaných měřících přístrojů.



5065 EKIS Ústí nad Labem Ing. Michal Hruška
Odpovídá:  Ing. Michal Hruška - EKIS Ústí nad Labem Drakisa tisk