Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.16 / dotaz č. 68065
Dobrý den,

omlouvám se, pokud umisťuji dotaz na téma, jímž se nezabýváte, ale když jsem viděl odpověď na dotaz 54666 z 19.1.15, nemohu se nezeptat.

Nevím, jak správně vyúčtovat sjednané teplo v případě dvousložkové ceny tepla.
Dříve ho náš dodavatel účtoval výhradně ke skutečně odebranému teplu pro UT, které bylo dříve rozúčtováváno 100% dle ZS. Následně (kvůli faktu, že nemá samostatné měření tepla pro UT a TUV) došlo na rozdělení celkového skut. odebraného tepla dle formule 60 % UT/ 40 % TUV a tím pádem i k tomu, že 60 % všech nákladů (tedy zahrnujících i sjednané teplo) je účtováno k UT. To je nově rozúčtováváno 50 % ZS/ 50 % SS.

Až nyní jsem si položil otázku, jak sjednané teplo co nejspravedlivěji rozúčtovat, neboť vlastně reprezentuje fixní náklady provozovatele kotelny nezávislé na objemu skutečně odebraného tepla.

Předem Vám děkuji za jakýkoli názor na věc, bude pro mne velice cenný.
Vážený pane,
náklady na teplo se jednotlivým odběratelům v domě rozúčtovávají jako celek. To znamená platba za sjednané i odebrané teplo dohromady. Sečtete tedy všechny roční platby za teplo a ty pak rozúčtováváte. Ve vašem případě tedy 60% spotřební složky přiřadíte k nákladům na ÚT a 40 % k nákladům na TUV.

Aby odběratelé tepla neplatili zbytečně moc, je třeba správně sjednat množství odebraného tepla. V ideálním případě by sjednané množství mělo být stejné jako skutečně odebrané. Protože samozřejmě předem nevíte, kolik se skutečně odebere, vychází se ze spotřeby minulých let. Pokud dům zateplíte, nebo spotřeba klesne z jiného důvodu, je třeba s teplárnou ihned dohodnout změnu sjednaného odběru, jinak budete platit zbytečně vysoké platby za sjednaný odběr.

Rovněž doporučujeme zavést oddělené měření tepla pro ÚT a pro ohřev vody. Bude to spravedlivější. V zateplených domech je spotřeba tepla na vytápění často nižší, než na ohřev vody, je možné, že vámi nastavený poměr 60 % UT/ 40 % TUV neodpovídá skutečnému rozložení spotřeby.

Dvousložková cena se zavádí proto, že obvykle zvyšuje celkový příjem dodavatele tepla. Odběratelé v součtu téměř vždy zaplatí více, než by platili při jednosložkové ceně. Ceny tepla schvaluje Energetický regulační úřad, můžete si případně vyžádat jejich vyjádření k ceně vašeho dodavatele.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk