Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.16 / dotaz č. 68073
Vážení pánové, velice děkuji za odpověď na můj dotaz č. 68065, ještě s dovolením jeden navazující:
Náš dodavatel dosud teplo do TUV stanovoval tak, že v období červen-srpen (kdy nedodával teplo do UT) spočetl díky kalorimetru v předávací stanici objem tepla (nyní dodaného jen do TUV), dle jejího množství zjistil objem tepla nutný pro ohřev 1m3 TUV, na konci TS zjistil celkový objem TUV, vynásobil ho teplem pro 1m3 vody a takto spočetl celkové předpokládané teplo potřebné pro TUV za TS. Vyšlo mu tak, že na TUV je třeba 28 % celkového množství tepla. Je to i přes nespávný postup?
Ve vyhlášce 194/2007 Sb., která o dělení tepla 60% UT/40% TUV hovoří, jsem našel odst. 3, pís.b, par. 7, který to (zdá se) legalizuje. Existuje nějaký právní akt, který stanovuje, zda je povinnost dodavatele tepla dělit teplo 60 %/ 40 %, když používá takovouto výpočtovou metodu? Podle mého laického soudu je díky chladnější konstrukci domu v zimě ve skutečnosti na ohřání TUV třeba více tepla než v létě, ale skutečně si netroufám predikovat, která výpočtová metoda je přersnější. Každopádně chci použít tu, která je legální).

Předem velice děkuji za radu a přeji pěkný den.


Vážený pane,
stanovení spotřeby tepla pro ohřev vody výpočtem ze spotřeby letních měsíců je v souladu s vyhl. 194/2007 Sb. §7, odst.3a). Je to i technicky celkem správně, i když určitá nepřesnost tam je. V létě bývá odběr TUV menší kvůli dovoleným, ztráty v rozvodech (případně předávací stanici) jsou však celoročně (přibližně) stejné. V létě tedy vychází větší spotřeba tepla na ohřev 1 m3 odebrané vody. Rozdíl bude odhadem do 10 %.

Rozdělení nákladů na TUV a ÚT v poměru 40 % TUV / 60 % ÚT je rovněž v souladu s vyhláškou (§7, odst.3b).

Rozhodující je, kde se TUV připravuje. Pokud je to ve výměníku v budově, platí první postup (výpočtem). Pokud se TUV připravuje mimo budovu, např. v sídlištní kotelně nebo v centrálním výměníku, pak je přípustný druhý postup (percentuální rozdělení). Vždy je ale možné použít samostatné měření tepla pro TUV.

Pokud dodavatel tepla odmítá instalovat samostatné měření spotřeby tepla pro TUV, můžete si nainstalovat vlastní podružné měření. Nepůjde o fakturační měřidlo, ale na základě vlastního měření můžete případně reklamovat vyúčtování nákladů na ohřev vody a požadovat fakturaci podle naměřeného množství tepla.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk