Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.16 / dotaz č. 68111
Dobrý den, chystáme ostrovní FV systém pro zamýšlenou stavbu RD v Podještědí.Pozemek je bez sítí a jenom připojení elektřiny by vyšlo bezmála na 100.000,-kč! ČEZ si vymyslel nový podvod jak se zbavit financování přípojky. To nás dovedlo ke kroku osamostatnit se energeticky.Jaké finanční řešení s použitím dotací mi nabízíte?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Hezký den,

ve Vašem případě je to řešitelné kombinací dotované fotovoltaické elektrárny (FVE) o výkonu 2 kWp na ohřev vody v rámci podprogramu Nová zelená úsporám (NZÚ) 3.3 a dále další FVE o výkonu 3 až 4 kWp (již bez dotace) a malého dieselagregátu pro nabíjení baterií v době kdy je nedostatek slunečního svitu (v zimním období) a nebo při špičkovém odběru, kdy budou baterie výkonově nedostatečné.

Po 10-ti letech, od uvedení do provozu dotované FVE, budete doufám moci oba dva fotovoltaické systémy propojit a doladit jako celek.

Základem je nakoupit energeticky úsporné elektrospotřebiče A+++, LED žárovky, naplánovat výkonově náročnější spotřeby dle priorit a pod. Viz následující zásady:

Návrh fotovoltaické elektrárny by měl být proveden nejprve s ohledem na naše spotřeby elektřiny během dne, kdy je dostatek slunečního svitu k výrobě elektřiny a to jak v pracovní dny tak také o výkendech. U novostaveb na základě předpokladů uvedených v projektu a nebo dle stávajících zkušeností z provozu domácnosti. Důležité je také rozložení významných odběrů elektřiny elektrospotřebiči v čase.

Ideální je provést měření Wattmetrem se záznamem příkonů i časů odběrů jednotlivých elektrospotřebičů na paměťovou kartu a tato data vyhodnotit a na základě zjištěných údajů navrhnout pracovní režim časově programovatelných elektrospotřebičů tak, aby byl zajištěn postupný a co nejplynulejší odběr elektřiny s minimálními výkyvy v době slunečního svitu. Případnou nadvýrobu elektřiny je potřebné ukládat buď do ohřevu užitkové vody a nebo do baterií.

Pro zajištění maximální energetické soběstačnosti je potřebné navrhnout FVE o výkonu, který bude pokrývat co největší podíl Vaší roční spotřeby elektřiny. K tomu však bude již potřebné vyrobenou elektřinu v době slunečního svitu a při jejím okamžitém nevyužívání uchovávat na pozdější využití, kdy již Slunce nesvítí. To lze provést jak akumulací do vody, tak také akumulací do baterií. Kapacita naakumulované elektrické energie by měla odpovídat našim energetickým potřebám a měla by být efektivně využívána.

Pro efektivní využívání elektřiny je potřebné mít pod kontrolou jak vlastní elektrospotřebiče a elektrozařízení, tak také naše spotřební návyky. Můžeme k tomu využít například wattrouter a možnosti programování a odložených startů (pračky, myčky, ohřev vody, větrání, vaření a pečení a pod.)

Pro Váš dům by bylo s ohledem na dotaci možné využít například FVE o výkonu 2 kWp, která je zařazená v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) v podprogramu
C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem

Z FVE o výkonu 2 kWp dokážete ročně efektivně zužitkovat cca 1.960 kWh elektřiny a pro 8 kusů FV panelů budete potřebovat 12 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Návratnost Vaší investice se započtenou dotací je cca 9,4 roku při pokrytí ohřevu vody 70% (požadavek NZÚ je minimálně 50%).
Doporučená velikost akumulačního zásobníku je minimálně 160 litrů.

Jako akumulační ohřívače vody můžete použít pro FV solární panely například elektrické akumulační ohřívače vody s kombinovaným ohřevem, které používají na ohřev vody střídavý (AC) proud za měničem z baterií a stejnosměrný (DC) proud z fotovoltaických panelů, kdy je výhodou to, že mezi fotovoltaické panely a elektrickou topnou spirálu není vložen střídač a tak je tento systém ohřevu pro nás cenově dostupnější.

Cena dodávky a montáže dotované FVE o výkonu 2 kWp (bez akumulačního zásobníku TV) je (se započtenou dotací 35 tisíc Kč) cca 75 tisíc Kč. Výhodné je zakoupit hotové solární sety FVE, které jsou nabízeny i s montáží a odborným poradenstvím.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce



Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk