Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.16 / dotaz č. 68147
Mám rodinný domek ve Volyni, okres Strakonice. Je zateplen vrstvou 5 cm polystyrenu, což se ukazuje jako nedostatečné. Je možné v rámci Nová zelená úsporám zažádat o dotaci a za jakých podmínek? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Stávající zateplení je skutečně nedostatečné, dům lze zateplit přidáním další vrstvy izolace, jednalo by se o tzv. ETICS na stávající systém, což přináší určité specifické požadavky, které by měl technicky řešit projekt a dodavatel. To jen na úvod a nyní k dotaci:
,V rámci programu Nová zelená úsporám 2015 – 3.výzva se jedná o oblast podpory A – Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů.
Oblast podpory A má pak čtyři podoblasti – A.0, A.1, A.2 a A.3 které jsou odstupňované různou výší dotace podle výše dosažené úspory, neboli podle toho, jak moc a co vše se zateplí. Zařazení do těchto skupin vyjde z energetického posouzení domu, které provádí energetický specialista.
Nejnižší požadavky pro podoblast A.0 stanovují dvě kritéria:
- procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění minimálně o 20% oproti původnímu stavu
- měněné stavební prvky budou mít součinitel prostupu tepla menší než 0,9 násobek doporučené hodnoty U dle ČSN.

První kritérium závisí na energetickém výpočtu. Ze zkušenosti se ví, že pouhé zateplení stěn na snížení o 20% obvykle nestačí a musí se provést ještě nějaké druhé opatření. Nejvýhodněji vychází například zateplení stropu pod půdou, výměna oken nebo něco podobného – záleží samozřejmě na charakteru domu a jeho konstrukcích. Pokud by se mělo dosáhnout na vyšší dotaci, je nutno udělat opatření mnohem více.
Lépe to dokážeme lépe odhadnout, pokud existuje od domu stavební výkresová dokumentace a popis stávajících konstrukcí. Jelikož to bývá většinou na hraně, musí se obvykle provést kontrolní předběžný výpočet. Pokud máte stavební výkresy domu a nějakou foto k dispozici, lze doporučit bezplatnou osobní konzultaci v naší kanceláři (poradenství v rámci EKIS, telefonicky předem objednat, kontakty na www.eccb.cz), kde poradce může doporučit vhodný postup nebo přesněji posoudit šanci na dotaci.
Rovněž budou podány další informace o požadavcích k dotaci, které stanovují pokyny pro žadatele vydané Státním fondem životního prostředí.

Druhé kritérium je splnitelné poměrně snadno, jde o výběr vhodného způsobu dalšího zateplení. Doporučená hodnota součinitele prostupu tepla pro stěnu vnější U dle ČSN 73 0540-2 je 0,25 (W/m2.K), tedy musí být menší než 0,9 násobek, neboli o 10% lepší. To splní například dalších cca 12 až 14 cm izolantu, záleží na výběru (běžný EPS, šedý grafitový apod.)

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice