Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.16 / dotaz č. 68149
Dobrý den, jsme klasické SVJ o 6 bytových jednotkách. Jeden z vlastníků začal tento rok svůj byt pronajímat a nyní požaduje po výboru SVJ pořízení a zaplacení energetického štítku. Je tento jeho postoj správný?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Tuto často diskutovanou situaci řeší zákon o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. v platném znění, který ve svém § 7a odst. 2 stanovuje vlastníku budovy nebo společenství vlastníků povinnost opatřit si Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) od 1. ledna 2016 právě i při pronájmu ucelené části budovy, kterou bytová jednotka je a předložit jej možnému nájemci nejpozději před podpisem nájemní smlouvy. Dále § 7a odst. 3 vlastníku jednotky mj. ukládá předat PENB nájemci nejpozději před podpisem smlouvy. Tuto povinnost může vlastník jednotky dostát předložením vyúčtování elektrické energie, plynu a tepelné energie pro příslušnou jednotku za poslední tři roky/účtovací období, pokud mu SVJ na písemné vyžádání PENB nepředalo, podle § 7a odst. 7.

V principu je tedy postoj vlastníka správný, SVJ tuto povinnost opatřit si PENB má, zákon ale nestanovuje kdo by jej měl financovat. Logika věci ale spíše směřuje k financování ze strany SVJ, pro které nejde o nijak zásadní náklad a investuje tak do možného budoucího použití PENB pro kohokoliv z vlastníků a pokud zpracovatelská organizace zpracuje PENB s dostatečnou péčí, mělo by SVJ Průkazem dostat, v podobě povinně navrženého opatření pro snížení energetické náročnosti, také užitečnou informaci, kde je v této oblasti slabé místo objektu pro možnou budoucí nápravu/úsporu. SVJ se při prokázaném nesplnění požadavku podle zmíněného § 7a odst. 2 vystavuje při případné kontrole Státní energetické inspekce riziku uložení pokuty ve výši 200 tis. Kč, podle § 12a zákona.

Přeji příjemný den,
Petr Šrutka



Odpovídá:  Ing. Petr Šrutka* - EKIS Praha, Seven tisk