Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.16 / dotaz č. 68187
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli cihlový bytový dům (SVJ), stáří 120 let, musí mít průkaz energetické náročnosti,
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pro stávající budovy platí pro vlastníka objektu (SVJ) povinnost opatřit si průkaze energetické náročnosti v následujících případech:
1) při větší změně dokončené budovy
2) při prodeji budovy nebo její ucelené části (např. bytu)
3) při pronájmu budovy nebo její ucelené části (např. bytu).
Pro body 2 a 3 (prodej a pronájem) existuje následující výjimka. U budovy, která byla vystavěna a poslední větší změna na ní byla provedena před 1. lednem 1947, se nemusí při prodeji a pronájmu předkládat průkaz energetické náročnosti, pokud se tak obě strany písemně dohodnou.

Ve vašem případě, kdy se jedná o budovu 120 let starou, bude rozhodující jestli na ní byla provedena nějaká větší změna po 1. lednu 1947. Větší změna dokončené budovy je definována jako:
Změna dokončené budovy na více než 25% celkové plochy obálky budovy. Obálkou budovy se rozumí všechny teplosměnné konstrukce, které jsou vystaveny přilehlému prostředí, jež tvoří venkovní vzduch, přilehlá zemina, sousední nevytápěný prostor nebo sousední budova vytápěná na nižší teplotu. Laicky řečeno obálku budovy budou ve většině případů tvořit fasády včetně oken a dveří, střecha nebo strop pod nevytápěným podkrovím a podlaha na terénu nebo strop nad nevytápěným sklepem.

Při splnění výše uvedených podmínek by na váš objekt průkaz energetické náročnosti nemusel být vypracován. Je potom na uvážení SVJ, jestli nebude jednodušší nechat průkaz zpracovat i s přihlédnutím k tomu, že součástí průkazu je návrh doporučených opatření pro snížení energetické náročnosti budovy. Platnost průkazu je 10 let nebo do větší změny budovy.
Odpovídá:  Ing. Radek Novák* - EKIS Olomouc Slezák tisk