Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.16 / dotaz č. 68234
Dobrý den,

nevím zda tento dotaz spadá přímo do Vaší působnosti, ale rád bych vás požádal o stručné vyjádření k mému problému. Bydlím v podnájmu a pronajímatel je právnickou osobou, kde ve stejném domě, kde se nachází pronajímaný byt provozuje svou prodejnu. Zálohy na energie platím přímo pronajímateli a tento mi sdělil jednotkové ceny za energie (kwh, m3 plynu atp.).. Můj problém je právě ve výši stanovených cen. Za spotřebu 1 m3 plynu naúčtoval 17 kč, přičemž se dnes dá uzavřít smlouva s cenou cca 13 kč/m3.. Rád bych se zeptal, zda je pronajímatel povinen ukázat mi jeho vyúčtování energií a zda je oprávněn stanovit vyšší cenu, než platí přímo on.

Děkuji a jsem s pozdravem.
Vážený pane,
za běžných okolností vám pronajímatel může náklady za energie pouze přeúčtovat , tj. nesmí vytvořit zisk. Měl by vám tedy účtovat přesně tu cenu, kterou platí svému dodavateli plynu (nejde o "čistou" cenu za m3 plynu, ale i o část paušálních nákladů a jiné poplatky). Pokud by vám plyn účtoval vyšší cenu, než kterou platí svému dodavateli, šlo by asi o neoprávněné podnikání v energetice (podle zákona 458/2000 Sb.), za což by mu hrozila pokuta. Svoje smlouvy s dodavateli energií (plyn, elektřina, teplo) vám ukazovat nemusí, ale mělo by být v jeho zájmu udržovat s vámi korektní vztahy.

Pouze v případě, že je váš pronajímatel držitelem licence na prodej či obchod s plynem, může vám plyn účtovat za smluvní cenu - to se ale týká spíše větších společností. Vy byste v tom případě měl s ním uzavřenou smlouvu o dodávce plynu.

Je také možné, že pronajímatel vám účtuje nějaké další služby v souladu s nájemní smlouvou, které se váží na spotřebu plynu - doporučuji si smlouvu a vyúčtování podrobně prostudovat a případně požádat vašeho pronajímatele o vysvětlení.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk