Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.16 / dotaz č. 68253
Přeji hezký den,
jsem důchodce, a šetřím s teplem, které i špatně snáším. Bydlím nyní již sama 44 let v zatepleném paneláku ve středovém bytě 3+1. Těšila jsem se, že konečně od r.2015 budu platit jen teplo které spotřebuji,neboť do té doby jsem platila dle podlahové plochy.
Málem mě ale ranila mrtvice, neboť SVJ mě napočítalo za r.2015 4x větší náklady na teplo, než ostatním stejným bytům v našem domě,kde žijou i celé rodiny.
Stále jsem měla nejméně 2000-4000 přeplatek ročního vyúčtování, letos jsem se těšila, že se konečně projeví, že malá spotřeba tepla na vyúčtování. Vůbec nechápu, jak to je možné.
Na internetu jsem si našla, že ze zákona musí být od 1.1.2015 osazeny indikátory tepla (máme Siemens WHE552) na všech topných tělesech,tzn.nejen na radiátorech, ale i na stoupačce. My máme indikátory jen na radiátoru (ne na stoupačce).
Informace na internetu říká, že bez indikátorů i na stoupačkách, měření není možné provádět, a je nesprávné. Tak si myslím, že to je asi jediný důvod, proč mám spotřebu naúčtovanou nesprávně.
Jinak si tu nesmyslnou výši nákladů oproti ostatním lidem v domě nedovedu vysvětlit.Jsem z toho na nervy, každá koruna z důchodu na víc, je
pro mě problém.
Děkuji za radu





Vážená paní,

SVJ vám za rok 2015 rozhodně nemůže naúčtovat 4x více než ostatním, může vám naúčtovat maximálně o 40% více, než je průměr. Pro platby za teplo spotřebované v roce 2015 platí, že nikdo nesmí zaplatit více, než je 140 % průměrných nákladů, případně méně, než je 60 % průměru (počítáno na m2 podlahové plochy).
Od roku 2016 platí, že maximální platba může být 200 % průměrné platby, minimální platba může být 80 % průměru.

Pozor: výše uvedené platí pro případ, že se účtuje podle vyhl. 372/2001 Sb. (respektive za teplo spotřebované v roce 2016 podle vyhl. 269/2015 Sb.). Pokud jste si v minulosti v domě odsouhlasili jiný způsob účtování (což je podle zákona možné), pak vám SVJ může účtovat i vyšší platbu podle vašich vlastních pravidel.

V každém případě požádejte SVJ o podrobné zdůvodnění vašich plateb za teplo a případně ho reklamujte.

Co se týká indikátorů spotřeby: Indikátorů je více druhů, každý funguje trochu jinak. Na stoupačky se nedává žádný. Každý výrobce samozřejmě vychvaluje to, co vyrábí; někteří také haní konkurenční výrobky. To je důvod, proč najdete protichůdné informace. Ve skutečnosti se mimo laboratoř nedá přesně změřit ani jinak zjistit, kolik tepla který byt spotřeboval. Dá se to ale zjistit přibližně. Proto se také mluví o indikátorech spotřeby, ne o měřidlech. Lze říci, že neexistuje správný indikátor, každý má nějakou nepřesnost nebo slabinu.

Při přípravě vyhlášky o rozúčtování tepla se proto zavedl postup, kdy se část nákladů na teplo účtuje tzv. základní složkou (podle podlahové plochy) a část podle indikátorů. Současně je zaveden i strop pro minimální a maximální platbu. Tím se má kompenzovat nepřesnost zjišťování spotřeby tepla. Bohužel, žádný způsob rozúčtování spotřeby není úplně spravedlivý. Řešením by bylo pouze vybourat stávající topení a instalovat nové vytápění tak, aby každý byt měl vlastní okruh, kde lze měřit spotřebu tepla přesně.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda. K. Srdečný


Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk