Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.16 / dotaz č. 68291
Vážený pane inženýre.
Před lety jsem s Vámi jednal na doporučení svého syna, když jsme prováděli rekonstrukci v našem panelovém bytě. Nyní se jedná o zateplení celého domu, proto si dovoluji obrátit se na Vás s dotazy. V příloze zasílám to, co bylo v domě vyvěšeno. K tomu vysvětlení: Schůze byla naposledy cca před třemi lety. Také se domnívám, že nelze bez souhlasu ostatních členů SVJ oslovit pouze jednu firmu a uzavřít s ní smlouvu. Firma prý nabízí získání dotace ve výši 20%, přitom na internetu lze zjistit, že dotace jsou ve výši 25 – 32%. A pokud dotaci nezíská, pak peníze za projektovou dokumentaci jsou „vyhozené“? Prosím Vás tedy o radu, jak se má správně postupovat, aby se dotace získala, jak se má vybrat prověřená firma, která „umí“. Nebo přímo doporučit odborníka, který by se všeho toho ujal. Pokud byste byl tak laskav, mohu se dle potřeby s Vámi sejít a vše projednat ústně.
Za Vaši odpověď děkuje .
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.

Zástupce vlastníků oslovil jednoho dodavatele s požadavkem zajistit komplexní službu. Tím se vzdává možnosti jiného nebo dalšího výběru a zasahování do průběhu všech řízení.
Integrovaný regionální operační program (IROP) v SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení otevřel před nedávnem příjem žádostí ve výzvě pro bytové domy. Ukončení příjmu žádostí je stanoveno zatím na 30.11.2016. Předpokládá se, že další výzva bude následovat za rok.
Stanovena jsou základní technická kritéria, která je potřeba splnit pro získání dotace a ta jsou rozdělena do tři skupin (úrovní) dotace s výší 25,5 nebo 32,3 %. Program přitom definuje rozsah podporovaných aktivit a především způsobilých výdajů tak, že skutečná výše dotace, kterou žadatel dostane se bude pohybovat kolem 20% skutečných nákladů stavby v případě nižší úrovně. Nelze tedy dopředu predikovat, kolik peněz to bude přesně.
Tím spíše je vhodné udělat předem finanční plán, který vyjde z kvalifikovaného odhadu nákladů stavby a podílu uznatelných výdajů, především v případě financování z úvěru a se započtením odhadované (očekávané) úspory nákladů na vytápění.
Je tedy důležité najít spolehlivého partnera, především pro administraci dotace, protože ta je, jak už bývá zvykem, poměrně složitá. Metodické pokyny (jsou na webu) čítají stovky stran.
Projektovou dokumentaci musí zpracovat autorizovaná osoba, energetický posudek auditor. Požadovaný rozsah je dán metodickým pokynem.
U stavebního projektu se hovoří o rozsahu pro stavební povolení nebo ohlášení dle vyhl. o dokumentaci staveb. Ta se asi dá pořídit za cenu uvedenou v příloze Vašeho dotazu, ale z vlastní zkušenosti vím, že skutečná hodnota takové dokumentace bývá dosti slabá. Dotační program žádá dále podrobný položkový rozpočet v konkrétním elektronickém formátu a splňující požadavky vyhl.č.230/20152 Sb. Ten lze zodpovědně zpracovat podle podrobné dokumentace a doslovně vzato, měl by to být prováděcí projekt. Ten bude logicky dražší. Cena rozpočtu bude také kolem 10 až 15 tis. Kč (nikde neuvedeno), záleží na pracnosti a rozsahu. Cena energetického posudku rovněž bude vycházet ze skutečného rozsahu a složitosti akce.

Další podmínkou je výběrové řízení na zhotovitele, tuším je i stanoven minimální počet oslovených firem. K tomu poslouží rozpočet a projektová dokumentace, ale jak vidět, jaksi to neladí s tím, že dodavatel je již vybrán předem. Smysl výběrového řízení vidím v tom, že pokud již budete mít všechny podklady, proč to nevyužít. Někdo používá argument, že dostanete dotaci a tím se to srovná, ale je to v poměru, že cca 80% platíte z vlastních prostředků. Tím pádem i bez dotace se vyplatí mít dobrý projekt a výkaz výměr, neboť ve finále se Vám to vrátí.

Pokud máte nějakou existující dokumentaci k domu pro lepší představu, lze určitě doporučit bezplatnou osobní konzultaci v naší kanceláři v Českých Budějovicích (poradenství v rámci EKIS, telefonicky předem objednat, kontakty na www.eccb.cz). Můžeme podrobněji prodiskutovat vhodný postup nebo vůbec potřebný rozsah opatření, aby se na některou z úrovní dosáhlo.. .

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk