Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.16 / dotaz č. 68408
Dobrý den,
ráda bych věděla, zda má naše firma povinnost nechat si zpracovat energetický audit.
V zákoně je uvedeno....Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit...
Když tedy v bytovém domě užíváme 2 patra ze čtyř - musíme si nechat zpracovat EA a musí si jej nechat zpracovat i druhý uživatel, nebo stačí jen jeden EA?
A jak máme postupovat, pokud máme pobočku například v nákupním centu IGY?
Předem velice děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,
Definici drobného, malého a střeního podniku naleznete na stránkách: http://www.czechinvest.org/definice-msp

Pokud neplňujete kriteria MSP, pak podle Z406/2000 Sb., v aktuálním znění, jste dle §9 odst. 2 si nechat zpracovat energetický audit. Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat energetický audit podle § 9 odst. 2 zákona č. 406/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, do 5. prosince 2015, pokud nemá platný energetický audit, který byl zpracován v období 3 let přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; v tom případě se takový energetický audit považuje za energetický audit podle tohoto zákona.

Z406/2000Sb. v § 9 odst. 2 říká: "Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky."
Jak uvádíte, pronajímáte si část budovy, tedy ve smyslu zákona neužíváte nebo nevlastníte energetické hospodářství.

Definice dle zákona 406/2000 Sb., energetickým hospodářstvím soubor technických zařízení a budov sloužících k nakládání s energií.


Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk