Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.16 / dotaz č. 68429
Dobrý den,
mám k Vám dotaz, zda lze uskutečnit dotaci(zelená úsporám apod.) na již zrekonstruovaný RD, kde došlo kompletně k výměně kotle, k výměně plast. oken, zateplení fasády a zateplení a zhotovení nové střechy.
Dále vím, že bychom měli mít energetický štíte. Můžete mi poradit, kdo mi tento štítek zhotoví.

Dobrý den, děkuji za dotaz
Pro dotaci z programu „Nová zelená úsporám“ lze za předpokladu splnění podmínek žádat i zpětně.
Jelikož neznám přesné datum rekonstrukce vašeho RD, tak uvádím možné rozhodné datum pro stanovení způsobilosti výdajů - max. 24 měsíců před datem zaevidování žádosti do informačního systému. To znamená, že ve vašem případě při podání žádosti např. 1. 6. 2016 tak uznatelnými výdaji bude ukončení realizace a fakturační dokumenty s datem po 30. 5. 2014.
Na jeden rodinný dům lze uplatnit jen jednu žádost, ta ale může obsahovat kombinaci opatření z více podoblastí podpory. Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na max. 50 % řádně doložených způsobilých výdajů.
V případě splnění podmínky časové, následně potřebujete zpracovat energetické hodnocení domu – Průkaz energetické náročnosti domu, který vám řekne, zda jste splnil podmínky dotace na požadovanou energetickou náročnost. Následně je nutné zpracovat projektovou dokumentaci daných realizovaných opatření (pokud ji nemáte).
Průkaz energetické náročnosti Vám zpracuje energetický specialista, kde seznam energetických specialistů je na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu (www.mpo-enex.cz/experti/), kde jsou uvedeny adresy a kontakty a vy si můžete vybrat.
Možno je žádat také na nové opatření z programu „Nová zelená úsporám“ a to např. na Instalace solárních termických systémů. Více informací naleznete na www.novazelenausporam.cz
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk