Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.16 / dotaz č. 68507
Dobrý den a předem děkuji za Vaši odpověď na tuto otázku. Jsem developer, právnická osoba. Mám nárok na dotaci/podporu z projektu Nová zelená úsporám, oblast B Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností, podoblast B.1 a B.3 na každý, mnou nově postavený RD?
Dobrý den,
jako právnická osoba (např. developer) na dotaci z programu Nová zelená úsporám nárok samozřejmě máte a to se stejnými podmínkami (technická kritéria, výše dotace) jako fyzická osoba. Omezení Právnické osoby spočívá ve způsobu čerpání dotace v režimu De minimis. To představuje maximální míru výše poskytnuté dotace 200.000 euro (součtově veškerá veřejná podpora podléhající tomuto režimu) za poslední tři účetní období. To při průměrné výši dotaci v oblasti B.1 cca 335.000 Kč/objekt a kurzu 27 Kč/euro představuje přibližně 16 objektů.
Čerpání nad tuto úroveň je možné jen v režimu blokové výjimky, kterou je nutné podat před započetím realizace každého dílčího projektu a podlého individuálnímu procesu schvalování. Maximální výše podpory se pak navýší na 7.500.000 euro.
Bližší informace o obou režimech čerpání naleznete na http://www.novazelenausporam.cz/verejna-podpora/
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna tisk