Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.16 / dotaz č. 68535
Nedočetl jsem se, jaká je obvyklá návratnost investice. Střechu mám krásně na jih, za 100.000 kolektorů by se tam vešlo... roční spotřeba u E.ON v korunách je cca 25.000 v obyčejné sazbě.

Mám taky areál ranče, kde je střech snad hektar a spotřeba 35.000 kWh ročně (energeticky náročná/nárazová výroba - vaření piva, chlazení). Mám slíbenou cenu elektřiny cca 1,2 Kč, je tam vůbec nějaká návratnost možná?
Hezký den,

všechny obnovitelné zdroje jsou bohužel záměrně drženy na vyšší cenové úrovni, místo toho, aby jejich cena s ohledem na jejich šetrnost k životnímu prostředí byla přijatelná pro široké masy, tak jak je tomu dnes u spotřební elektroniky, která má lidi zabavit a odvést od přemýšlení, proč se necháváme ovládat psychopaty.

Co se týká návratnosti solární fotovoltaické elektrárny, ta bude závislá na pořizovacích nákladech fotovoltaické elektrárny (FVE), množství vyrobené a efektivně spotřebované elektřiny a nákupní ceně elektřiny. Za 100 tisíc Kč dnes můžete pořídit FVE o výkonu cca 2 kWp, která může ročně vyrobit okolo 2.000 kWh elektřiny, z níž zužitkujete okolo 1.800 kWh. Při ceně elektřiny cca 4 Kč/kWh vychází cena vyrobéné elektřiny 7.200,-Kč. Prostá doba návratnosti se tak pohybuje okolo 14 roků bez dotace. Pokud uvažuejme s životností FVE 25 až 30 let, tak to nebude špatná investice, která Vám navíc zhodnotí nemovitost. S dotací Nová zelená úsporám se může doba návratnosti zkrátit o cca 5 roků.

Každou stavbu FVE je potřebné samozřejmě posuzovat individuelně a navrhnout ji v součinnosti s odborníky znalými řemesla. Někdy se může vplatit i FVE, která bude pracovat jako ostrovní (bez připojení k veřejné rozvodné síti), v případě, že by náklady na připojení objektu byly enormně vysoké.

V případě slíbené nízké ceny elektřiny na současný provoz Vašeho pivovaru se FVE nebude finančně vyplácet, ale v budoucnu se toto může změnit a Vy zjistíte že se FVE vyplatí zrealizovat, neboť ceny FVE neustále klesají.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce

podařit
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk