Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.16 / dotaz č. 68569
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat o povinnosti mít PENB při prodeji nemovitosti a kde bych našla znění zákona, že jako majitelka nemovitosti musím doložit PENB například realitnímu makléři (a on musí v inzerci mít uvedeno), když bych chtěla nemovitost prodat.
Pokud nemám PENB zpracovaný a chtěla bych nemovitost rodinný dům prodat mohu přes makléře ikdyž nemám PENB a je sankce pro mě nebo makléře, když nemám průkaz zpracovaný?
Děkuji za odpověď Hrbková
Přeji dobrý den,

od 1. 1. 2009 povinnou součástí dokladové části projektové dokumentace přikládané k žádosti o stavební povolení, a to v případě nové výstavby budov a při větších změnách (= změny zasahující více než 25 % celkové plochy obálky budovy) již dokončených budov s podlahovou plochou větší než 1 000 m2, které ovlivňují jejich energetickou náročnost (např. zateplování fasád a výměny oken v panelových domech).

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) musíte vlastnit dle zákona č. 406/2000 Sb. i jeho nová změna č. 318/2012 Sb, která vzešla z novely z 1.1.2013 v těchto případech:
1. při prodeji budovy, 2. při prodeji ucelené části budovy, 3. při pronájmu budovy, 4. při prodeji bytové jednotky nebo za 5. při výstavbě nových budov a při větších změnách dokončených budov.
Kdy nemusí být průkaz ENB zpracován je v těchto případech:
1. pokud se jedná o bytovou jednotku – je možné nahradit vyúčtováním dodávek energií, 2. u budovy s plochou do 50 m2, 3. u stavby pro rodinnou rekreaci. nebo za 4. u budovy navrhované a obvykle užívané jako místa bohoslužeb, průmyslové provozy, dílenské a zemědělské provozy do 700 GJ/rok.

Dle předpokladu, že jste fyzická osoba by sankce činila:
Při porušení některých povinností, stanovených zákonem pro pořízení Průkazu energetické náročnosti budov (PENB), může být fyzické osobě uložena pokuta až do výše 100 000,- Kč.
Dle předpokladu, že je makléř OSVČ by sankce činila:
Při porušení některých povinností, stanovených zákonem pro pořízení Průkazu energetické náročnosti budov (PENB), může být právnické nebo podnikající fyzické osobě uložena pokuta až do výše 5 000 000,- Kč.

Orgánem provádějícím kontrolu dodržování povinností stanovených v ustanoveních navržených v novele zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, do kterého budou příslušné požadavky ze směrnice 2010/31/EU a směrnice 2009/28/ES implementovány, a je Státní energetická inspekce. Přezkum účinnosti novely zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií bude příslušet Ministerstvu průmyslu a obchodu. Ministerstvo průmyslu a obchodu je ústředním orgán státní správy pro oblast energetiky.

Odkazy:
http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/SearchResult.aspx?q=318/2012&typeLaw=zakon&what=Cislo_zakona_smlouvy

Závěr:
Vy ani realitní makléř by vůbec neměl uvažovat o prodeji bez PENB. Zpracování takového průkazu se pohybuje kolem 5 - 7 tis. Kč bez DPH, což v porovnání se sankcí jenž můžete dostat je zanedbatelná částka.

Děkuji za dotaz,
Filip Mikulenka