Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.16 / dotaz č. 68585
Dobrý den. V zájmu snížení energetické náročnosti RD chceme zateplit strop nevytápěné garáže a sklepa, nad nimiž jsou obytné prostory. Problém je v tom, že strop je z neznámého důvodu (domek jsme koupili) obložen sádrokartonem. Oslovili jsme dvě firmy a každá z nich říká něco jiného. Jedna tvrdí, že je nutno sádrokarton nejdříve "shodit", strop zateplit a sádrokarton vrátit na místo, protože když je na stropě sádrokarton, je mezi sádrokartonem a stropem samotným studená mezera, takže zateplit pod sádrokartonem je nesmysl. Druhá firma říká, že stačí zateplit sádrokartonový strop zespodu. Poradíte nám, která z firem má pravdu?
Dobrý den.
Jelikož neznáme podrobnější konstrukční detaily RD, doporučovali bychom volit variantu s odstraněním původní konstrukce podhledu a následně nově zaizolovat (bez vzduchové mezery). Nové zateplení dimenzovat s ohledem na doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2 z října 2011. Výpočet součinitele prostupu tepla se provede na základě informací o stávající stavební konstrukci stropu a informaci o novém tepelném izolantu. Tento výpočet rovněž definuje tloušťku tepelného izolantu.
Pokud by ve skladbě konstrukce zůstala vzduchová mezera nad sádrokartonem, mohlo by dojít k jejímu prochládání u obvodové zdí (tepelný most). Dále musíte brát v úvahu snížení světlé výšky v suterénu (min. 2100 mm) a také způsob kotvení izolantu na ponechaný podhled.
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt tisk