Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.5.16 / dotaz č. 68649
Dobrý den
na domě z r.1980 máme v 1.patře vestavěnou terasu,kterou jsme se rozhodli zrušit, okno posunout na okraj domu a dům zateplit. Pod původním oknem jsou vrata do garáže v přízemí. Tím bude obálka domu souvislá a zateplen bude z podhledu strop bývalé terasy. Složení terasy je: hurdisy do I nosníku 20,škvára, bet.mazanina, dlažba. Nyní přizděna firmou zeď na okraji terasy Itong 30 cm, přidané dva ocelové nosníky, z důvodu statiky. Zateplení domu bude 16 cm tmavý EPS, i strop pod bývalou terasou.
Dotazujeme se, jak ještě zateplit uvnitř v místnosti strop bývalé terasy. Jaké složení. Bude sem z původní místnosti schod, takže je možno do výše cca 20 cm.
Obáváme se kondenzace, aby v budoucnu nedocházelo k plísním a k prochládání stropu. Projekt máme. Ale raději ještě volíme tuto možnost, abychom něco nezanedbali.
Velmi Vám děkujeme!
Pokud bude možno, pošleme foto.
Vážení, k Vašemu dotazu týkajícího se rekonstrukce vestavěné terasy a zateplení její stropní/podlahové konstrukce Vám sdělujeme následující:
1/ Zateplení stropní konstrukce jen na jejím podhledu šedým EPS tl. 160mm (Grey) nebude podle předběžných a orientačních propočtů dostatečné pro dosažení tzn. doporučené hodnoty souč. prostupu tepla U dle ČSN 73 0540-2 a uvnitř místnosti by tom bylo vhodné skladbu doplnit např. o tep. izolaci např. z tzv. extrudovaného polystyrénu tl. 50mm.
2/ Vzhledem ke skutečnosti, že se dotazujete na konkrétní tep. technické vlastnosti této stropní konstrukce terasy, včetně jejího vlhkostního režimu, je však k uvedenému potřebné znát její přesnou skladbu (ta není v dotazu popsána) a také mít jistotu, že jsme si Váš popis týkající se umístění této konstrukce správně vyložili. Za této situace, pokud by jste chtěli uvedené řádně zhodnotit, Vám potom doporučujeme osobní návštěvu našeho konzultačního a poradenského střediska v Olomouci, kde by jste výše uvedené upřesnili (konzultace je v rámci poradenského střediska EKIS bezplatná).
3/ Naše konzultační středisko EKIS je na ul. Jihoslovanská 21 v Olomouci, konzultace potom ve dnech pondělí a středa vždy, od 13 do 17 hod. Na termínu případné konzultace se doporučuji dohodnout vždy předem.
S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc, tel. 777 068 990
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk