Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.5.16 / dotaz č. 68752
Dobrý den,
naše společnost je dle definice střední podnik (máme 200 zaměstnanců, obrat přesahující 50 mil. euro, bilanční sumu nižší než 43 mil. euro). Spotřebu energie máme vyšší než 35 000 GJ/rok.
V rámci podnikání jsou provozování pecní agregáty pro tavbu neželezných kovů, které jsou umístěny v provozní budově. Tyto agregáty spotřebovávají majoritní podíl energie a vzniklé odpadní teplo "přehřívá" provozní budovu. V našem případě se snažíme o co nejefektivnější odvod odpadního tepla z budovy do volného prostoru.
Vzniká i v našem případě požadavek na zpracování energetického auditu?

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za dotaz.

Definici malého a středního podnikatele naleznete na stránkách zde: http://www.czechinvest.org/definice-msp

Pokud nesplňujete kritéria malého a středního podniku, pak podle zákona 406/2000 Sb., v aktuálním znění, jste dle §9 odst. 2 povinen nechat si zpracovat energetický audit. Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat energetický audit podle § 9 odst. 2 zákona č. 406/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, do 5. prosince 2015, pokud nemá platný energetický audit, který byl zpracován v období 3 let přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; v tom případě se takový energetický audit považuje za energetický audit podle tohoto zákona.

Avšak fyzické a právnické osoby mají povinnost zpracovávat pro své budovy nebo energetická hospodářství energetický audit, pokud hodnota celkové spotřeby energie je vyšší než 35 000 GJ (9 722 MWh) za rok.

Zákon 406/2000Sb. v § 9 odst. 2 říká: "Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky."

Pozn. povinnost zpracovat audit však nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle ČSN EN ISO 50001 nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle odle ČSN EN ISO 14001, který zahrnuje energetický audit.

S pozdravem
EKIS Zlín
Odpovídá:  Ing., Ph.D Martin Janča* - EKIS Zlín tisk