Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.5.16 / dotaz č. 68801
Dobrý den, chystám se zateplit fasádu dřevostavby minerální vatou. Nyní je ve fázi kdy dřevěná konstrukce z trámu tl.10cm má na vnější straně navrtané OSB desky tl.25mm. Do trámové vazby se vloží minerální vaty v tl.10cm a na fasádu bych volil vatu o tloušťce kolem 12cm. Fasádní vatu chceme lepit na OSB desky pur pěnou. Myslíte, že tloušťka izolantu a způsob přilepení je v pořádku?

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

z popisu není příliš jasné, zda budete zateplovat stěnu z vnější strany kontaktním způsobem nebo s obkladem. U dřevostaveb je nutné především dbát na to, aby byly z vnitřní strany, tedy co nejblíže interiéru opatřeny důslednou parotěsnou vrstvou, např. OSB deskou nebo foliovou izolací. Tato parotěsná vrstva by měla být souvislá s přelepeným spojem, aby vlhkost z interiéru nepronikala do jádra konstrukce a nedegradovala tak nosné dřevo.

Z hlediska součinitele prostupu tepla by konstrukce s kontaktním zateplením měla vyhovět doporučené hodnotě dle ČSN 730540-2, tedy splnit požadavky dle vyhlášky o energické náročnosti budovy, u konstrukce s obkladem bychom doporučili tloušťku izolace zvýšit na alespoň 14 cm. Všechny skladby bychom doporučili ověřit ve speciálním výpočtovém programu, aby se ověřilo riziko kondenzace.

Pěkný den,

EKIS LIBEREC
Odpovídá:  Ing. Lucie Kaplanová* - EKIS Liberec tisk