Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.5.16 / dotaz č. 69224
Vážení poradci,
jde mi více méně o právnickou otázku. Co mám dělat když mi rozúčtovací organizace i BD odmítá dát podklady pro výpočet korekčních součinitelů i podklady pro Kss na korekci nákladů na otop. Je to opravdu tajné, nebo jen neochota se bavit s nájemníkem. Rovněž veřejná kontrola těchto údajů by velmi prospěla spravedlnosti v rozúčtování nákladů na otop v domě. Je zde mnoho pochybností o spravedlivém stanovení těchto dat.
Děkuji
Vážený pane,

s odkazem na zákony a vyhlášky, je odpověď následující:

- dle zákona č. 67/2013 Sb., §8, odst. 1, je poskytovatel služeb (vlastník nemovitosti, společenství vlastníků jednotek) povinen, na základě písemné žádosti příjemce služeb (nájemce bytu, vlastník jednotky), nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování podle tohoto zákona a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů.

- dle zákona č. 67/2013 Sb., §8, odst. 2 předloží příjemce služeb případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování poskytovateli služeb neprodleně, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů podle odstavce 1, příjemci služeb. Vyřízení uplatněných námitek musí být poskytovatelem služeb uskutečněno nejpozději do 30 dnů od doručení námitky.

- náležitosti vyúčtování nákladů na teplo a teplou vodu podrobně stanoví vyhláška č. 269/2015 Sb., §6 (v zúčtovacím období, které začalo před účinností vyhlášky 269/2015 Sb., tj. 1. 1. 2016, se rozúčtování nákladů na vytápění a poskytování teplé vody, provádí dle vyhlášky č. 372/2001 Sb.).

Případné nesrovnalosti, mezi poskytovalem a příjemcem služeb, doporučuji řešit právní cestou.

S pozdravem
P. Adam
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam* - EKIS Letovice MAS tisk