Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.5.16 / dotaz č. 69232
Dobrý den.Chci zateplit jednopodlažní rodinný dům bez podkroví.Rozměr domu je 15x6 metrů síla obvodových zdí je 50cm z jedné strany 60cm ze strany druhé.V zimních měsících je vnitřní teplota kolem 22-24°C venkovní do -15°C. Chtěl bych použít klasický polystyrén a potřebuji poradit jakou zvolit tloušťku abych se vyhnul rosnému bodu.Stáří budovy je asi 80 let zdivo je smíšené kotovice+pálené cihly,okna a dveře jsou vyměněná za nová.Přeji pěkný den a děkuji za odpověď.
Dobrý den.

Pokud se provádí stavební úpravy, měla by konstrukce (v tomto případě obvodové stěny) splňovat alespoň požadované hodnoty podle ČSN 730540-2 z roku 2011, ale i celý objekt by měl po rekonstrukci splňovat podmínky pro zařazení do třídy “C” podle vyhl. 78 / 2013 Sb. Ve starším domě asi nebude izolovat podlahu, ale měl by zateplit strop-nejlépe minerální vlnou na půdě tloušťky 15-20 cm a obvodové stěny polystyrenem tloušťky 14 cm. Rosný bod při uvedené tloušťce zdiva bude v polystyrenu, uvnitř vrstvy polystyrenu se vlhkost nevyskytuje, takže nemá co kondenzovat.
Menší tloušťku izolace bych nedoporučoval, nejen kvůli riziku, že to nesplní třídu “C”, ale i kvůli tepelným ztrátám a tím pádem nákladům na vytápění.

Za EKIS v Bučovicích se na další spolupráci těší

Radovan Šejvl
Odpovídá:  Mgr. Radovan Šejvl* - EKIS Bučovice tisk