Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.16 / dotaz č. 69603
Dobrý den, přemýšlíme o výstavbě pasivního RD. Zajímalo by mě jak je to s dotací. V jaké fázi se o ní žádá. Jestli po dostavění domu nebo můžeme žádat již na počátku? A je stále otevřena možnost žádat na výstavbu rd?A ještě liší se způsob stavby, respektive většinu prací si chceme dělat svépomocí.

Děkuji

Dobrý den,
v současné době je spuštěn kontinuální dotační program Nová zelená úsporám, který bude kontinuálně pokračovat až do roku 2020. Je možné žádat ve 3 oblastech: Výstavba nových rodinných domů v dobrém energetickém standardu, energeticky efektivní rekonstrukce staveb a technologické vybavení domů.

Co se týká žádosti na stavbu nového RD, je možné žádat ve dvou hladinách. Buďto 350 000Kč nebo 450 000Kč + 35 000Kč přízpěvek na projektové práce u obou hladin.

Je možné žádat na novostavby buďto před zahájením stavby samotné, případně lze žádat na stavby zahájené maximálně 2 roky zpětně. Po podání žádosti a splnění podmínek obdržíte akceptační dopis a v ten moment máte jistotu, že pokud RD postavíte dle daného projektu, dotace vám bude následně vyplacena.

Co se týká stavby domu svépomoci, případně částečně svépomoci. Tak toto možné je.

Více informací o aktuálních dotačních titulech naleznete na http://www.renovujdum.cz/
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk