Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.16 / dotaz č. 69633
V Ostravě, dne 8. 6. 2016

Věc: Dotazy k novele zákona 406/2000 Sb.


Dobrý den,
prosím o zodpovězení dotazů týkajících se novely zákona 406/2000 v platném znění:

Můj dotaz se vztahuje na povinnosti PENB a EA pro administrativní a víceúčelové budovy, vlastněné právnickými osobami. Současné době se chystáme tyto objekty pro vlastníky zrekonstruovat, a to v několika rozdílných případech.

Tyto objekty vlastní nebo pronajímají:
a) velcí podnikatelé
nebo
b) objekty se spotřebou více jak 35 TJ

Vlastníci mají zhotovené platné EA i PENBy, ale chtějí provádět změny spojené s úpravou či výměnou technologií (nikoliv s obálkou budovy, nejedná se o větší změnu dokončené budovy ):

1) úpravy na rozvodech tepla a chladu, z dvojtrubového systému budou čtyřtrubkové rozvody. V přechodných měsících si budou moci nájemci zvolit vytápění nebo chlazení dle reálné potřeby.
nebo
2) Bude doplněn systém zvlhčování do VZT
nebo se jedná o
3) Kompletní výměnu technologií (vytápění, chlazení, větrání, osvětlení atd)

Můžete mi prosím sdělit, jestli mají vlastnící povinnost nechat zpracovat nové PENBY a nové EA v těchto jednotlivých případech výše uvedených? V současnosti mají platné EA a PENBY pro současný stav.

Předem Vám velmi děkuji za Vaši odpověď.



Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Pokusím se stručně vysvětlit povinnost vypracování jednotlivých dokumentů, které ukládá zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií:

Energetický audit:

1. Povinnost zpracování energetického auditu vyplývá ze zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, pro všechny subjekty překračující zákonem stanovenou spotřebu energie, uvedenou v prováděcí vyhlášce č. 480/2012 Sb., kterou se vydávají podrobnosti náležitostí energetického auditu. Tato hranice je přitom různá pro organizační složky státu, krajů, obcí, pro příspěvkové organizace a pro fyzické nebo právnické osoby, s výjimkou příspěvkových organizací. Limitní hodnoty roční spotřeby všech druhů a forem energie ve všech odběrných místech provozovaných pod jedním identifikačním číslem organizace (IČO) jsou následující:
a) hodnota, od níž vzniká pro organizační složky státu, krajů, obcí a pro příspěvkové organizace povinnost své budovy či zařízení podrobit energetickému auditu, se stanoví ve výši 1 500 GJ celkové roční spotřeby energie,
b) hodnota, od níž vzniká pro fyzické a právnické osoby, s výjimkou uvedenou v § 10 odst.1, povinnost podrobit své budovy či zařízení energetickému auditu, se stanoví ve výši 35 000 GJ celkové roční spotřeby energie.
2. Povinnost zpracování energetického auditu má rovněž ten podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky.

V případě, že již máte vypracovaný Energetický audit a jste malým a středním podnikem, tak tato povinnost pro Vás odpadá. V opačném případě máte ze zákona povinnost si vypracovat nový Energetický audit, který je nutné pravidelně opakovat jednou za 4 roky. V případě, že by jste nechtěli pravidelně aktualizovat EA, tak je možné zavést normu ISO 50 001.

Průkaz energetické náročnosti budovy:

U vypracování PENB je v zákoně č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií více povinností pro vlastníky. Zkusím však popsat povinnosti, které se vztahují na váš konkrétní případ. V § 7a bodě 2 je "V případě větší změny dokončené budovy jsou stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinni plnit požadavky na energetickou náročnost budovy podle prováděcího právního předpisu a stavebník je povinen při podání žádosti o stavební povolení, žádosti o změnu stavby před jejím dokončením s dopadem na její energetickou náročnost nebo ohlášení stavby, anebo vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni před zahájením větší změny dokončené budovy, v případě, kdy tato změna nepodléhá stavebnímu povolení či ohlášení, doložit průkazem energetické náročnosti budovy". Ve vašem případě nedochází ke změně dokončené budovy, tudíž není povinnost vypracovat PENB. Zároveň však v §7b bodě 4 "Průkaz platí 10 let ode dne jeho vyhotovení nebo do provedení větší změny dokončené budovy, pro kterou byl zpracován, anebo do provedení změny způsobu vytápění, chlazení nebo přípravy teplé vody v této budově a musí být zpracován". Z vašeho dotazu vyplývá povinnost vypracovat nový Průkaz energetické náročnosti.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kaleta* - EKIS Ostrava KEA tisk