Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.16 / dotaz č. 69642
Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli je možné získat dotaci z programu Efekt či jiného dotačního titulu na tepelné čerpadlo pro novostavbu komerčního objektu zaměřeného na služby. Předem děkuji za odpověď.
Hezký den,

pro Váš záměr Vám mohu doporučit Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020
V tomto programu údajně s ohledem na dlouhodobou poptávku ze strany podnikatelských subjektů z předchozího programovacího období budou realizována zejména níže uvedená úsporná opatření.

Jedná se např. o zateplování vnitřních a vnějších obálek budov, výměna starých kotlů na uhlí, nebo mazuty za nové kotle na biomasu či instalace tepelných čerpadel, což je Váš záměr.

Týká se to také instalace solárních kolektorů na ohřev vody, výměna oken, vrat, využití odpadního tepla v průmyslových procesech, rekonstrukce tepelných, plynových i elektrických rozvodů v rámci podniku atd.

Typy příjemců podpory jsou:

Podnikatelské subjekty (malé, střední a případně velké podniky); pro intervence v oblasti úspor energie (zateplování výrobních a podnikatelských objektů, komplexní řešení úspor energie) rovněž zemědělští podnikatelé, podnikatelé v potravinářství, a maloobchodní organizace, podnikatelé v oblasti akvakultury.

V rámci výběru a hodnocení projektů budou posuzována především následující kritéria:

- Kvalita a potřebnost projektu s ohledem na jeho ekologické přínosy a nově zavedené technologie; zejména bude kladen důraz na poměr investičních nákladů k úspoře energii a redukci emisí znečišťujících látek.

- Soulad projektu s horizontálními principy, mezi něž patří udržitelný rozvoj, rovné příležitosti a ochrana před diskriminací. Projekt, který bude v rozporu s těmito principy, nebude v rámci OP PIK podpořen.

- Vliv projektu na oblast klimatu a ovzduší. Nad rámec výše uvedených indikátorů specifického cíle bude na projektové úrovni interně monitorován vliv daného projektu na oblast klimatu prostřednictvím indikátoru „Snížení emisí CO2“ a dále na vliv na oblast ovzduší prostřednictvím indikátoru „Snížení emisí primárních částic a prekurzorů sekundárních částic“. Tyto environmentální indikátory budou dále agregovány pro potřeby Dohody o partnerství.

 Projekt musí splňovat požadavky na úrovni kladené spodní polovinou intervalu nejlepších dostupných technik

 Projekt musí splnit nákladově optimální úroveň, která bude stanovena v prováděcí dokumentaci.

 Součástí projektu musí být energetický audit.

 Žadatel nesmí mít právní formu akciové společnosti s listinnými akciemi na majitele

Doporučuji Vám se nejprve podrobněji seznámit s výše uvedeným programem a nechat si od odborníků, v souladu s ním, vypracovat potřebné dokumenty, za účelem podání žádosti o dotaci. Možná, že budou pro Vás zajímavé i dostupné i další opatření v oblasti úspor paliv a energií, jako je třeba instalace solárních kolektorů apod.

Základem však vždy zůstává velmi dobře teplně zaizolovaná budova, vybavená energeticky úspornými spotřebiči a uvědomilými provozovateli.


S přítelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk