Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.16 / dotaz č. 69768
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu a doporučení řešení. Stavím nový dům, který má v projektu 26cm polystyrénu na stěnách. A však v podlaze je v projektu jen 10 max 12 cm navýšit to nemůžu, protože by už byla malá světlá výška přízemí a mohl by nastat problém při kolaudaci, dům má dle územního plánu omezenou výšku. Proto prosím o doporučení čím bych mohl co nejefektivněji zaizolovat - zateplit podlahu v přízemí, tak aby to bylo adekvátní k 26cm izolace ve stěnách. Předem děkuji.
Vážený pane,
škoda, že se to neřešilo už v projektu, teď už jsou možnosti řešení dosti omezené. Hlavní otázka je co vlastně v praxi znamená váš požadavek "adekvátní k 26cm izolace ve stěnách". Tloušťky tepelné izolace by se měly optimalizovat tak aby pro dosažení požadované tepelné ztráty (nebo ročních nákladů na vytápění) byly investiční náklady co nejmenší. Protože mezi podlahou a zeminou pod domem je menší rozdíl teplot a tedy i menší tepelná ztráta pak "adekvátní" neznamená "stejná" tloušťka. 10cm extrudovaného PS (součinitelem tepelné vodivosti 0,033 W/mK) není sice nic moc, ale při použití perimetrické izolace základů by mohla splnit požadavky normy v celé ploše podlahy. Další možností je použít menší tloušťku lepšího (a dražšího) materiálu. V tomto případě mají nižší součinitel tepelné vodivosti (lepší izolační schopnosti) například desky DEKPIR FLOOR 022 (0,022 W/mK) nebo Kingspan Kooltherm K3 (0,020 W/m.K).
Nejdokonalejší na trhu dostupná tepelná izolace je patrně vakuová izolace s aerogelem (0,007 W/mK, viz např. http://www.izolace-vakuova.cz). S klesajícím součinitelem tepelné vodivosti bohužel cena izolace poměrně strmě roste.
Větší tepelnou ztrátu podlahou můžete také (do jisté míry) vykompenzovat zlepšením tepelné izolace v jiných konstrukcích (pokud je to technicky možné). Bohužel i v tomto případě cena roste.
Jak tedy postupovat:
1. zjistit zda je opravdu nezbytné zlepšit izolaci podlahy; je možné, že v projektu je už počítáno s tím, že v podlaze bude tenčí vrstva izolace už byla tomu úměrně zlepšena izolaci jiných konstrukcí.
2. Pokud se tak nestalo a hrozí, že podlaha nebo dům jako celek bude mít větší tepelné ztráty než je požadováno (třeba v případě kdy jde o pasivní dům a nesplníte podmínky pro dotaci), pak je třeba do podlahy použít některý z výše zmíněných materiálů případně se pokusit snížit tepelné ztráty ostatními konstrukcemi.
3. Není dobré to jen odhadnout, lepší by bylo udělat nějaký optimalizační výpočet, který umožní exaktně rozhodnout jaké řešení dokáže splnit požadavky při nejnižších investičních nákladech, respektive jaké řešení bude mít nejkratší dobu návratnosti. Takovýto optimalizační výpočet pro vás může udělat váš projektant nebo třeba EKOWATT Praha, který se energeticko-ekonomickými optimalizacemi dlouhodobě zabývá.

S pozdravem F.Macholda a K.Murtinger
P.S. Pokud máte nějaký upřesňující dotaz můžete mi zavolat na 603731139 K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk