Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.16 / dotaz č. 69864
Dobrý den, je prosím možné čerpat nějakou dotaci na novostavbu rodinného domku ?
Dobrý den, na novostavbu rodinného domku je možno čerpat dotaci z programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM. Novostavby RD jsou podporovány v rámci oblasti podpory B (Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností). O podporu lze žádat pouze v případě, že dům po výstavbě splní podmínky dle kapitoly 2 Závazných pokynů dotace. Dotace je stanovena fixně na rodinný dům a její výše se odvíjí od dosažené energetické náročnosti. Jedná se o dvě podoblasti podpory B.1, nebo B.2.

B.1 dům s velmi nízkou energetickou náročností dotace: 300 000 Kč, měrná roční potřeba tepla na vytápění je ≤ 20 [kWh.m2/rok]
B.2 dům s velmi nízkou energetickou náročností s důrazem na použití obnovitelných zdrojů energie je dotace: 450 000 Kč, měrná roční potřeba tepla na vytápění je ≤ 15 [kWh.m2/rok]

Povinná je instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla.

Proces podání žádosti lze rozdělit do tří základních kroků: registrace žadatele do webového rozhraní informačního systému Programu, vyplnění elektronického formuláře žádosti (evidence žádosti), doručení žádosti včetně povinných příloh v listinné podobě na krajské pracoviště Fondu.

K žádosti následně potřebujete odborný posudek, projektovou dokumentaci dle podmínek dotace a energetické hodnocení budovy v požadovaném rozsahu dle oblasti podpory.
Po dokončení díla je nutno provést měření průvzdušnosti obálky budovy (blower door test)

Více informací naleznete na www.novazelenausporam.cz
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk