Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.7.16 / dotaz č. 70211
Dobrý den, mám v záměru zateplit rodinný řadový dům, zastavěná plocha 10m šířka x 9m výška, podsklepení 2,5 m, zvýšené přízemí a první patro s podkrovím, šikmá střecha. Síla zdiva 50 cm cihla. Stavba z 50 tých let. Špaletová okna měněna za plastová VEKRA před 6-ti lety. Lokace Praha. V okolí jsou již zatepleny RD/řadové , ale rozdílnou silou Polystyrénu od 10cm do 16cm. Stavební firma doporučuje 10 cm Jubizol. Samozřejmě vím, že záleží na součiniteli tepelné vodivosti a pevnosti. Jak určit ideální sílu izolace a typ/ druh polystyrenu ?
Vážený pane,
optimální tloušťku izolace je možné vypočítat. Porovnáte si náklady na teplo, které uteče nezateplenou a zateplenou stěnou s náklady na zateplení. Čím dražší energií topíte, tím větší tloušťka zateplení vám vyjde.
Můžete také zvolit jinou cestu a zateplit dům tak, aby vyhovoval požadavkům normy, nebo požadavkům dotačního programu atd.
Cihlové zdivo, kde není problém s vlhkostí (dům má dobrou hydroizolaci), lze bez problémů zateplit polystyrenem, což je obvykle nejlevnější řešení. Nevýhodou je, že pro běžný fasádní polystyren (EPS) vycházejí větší tloušťky zateplení. Např. pro splnění podmínek dotačního programu Nová zelená úsporám byste musel použít 160 mm EPS. Existují materiály s menší tepelnou vodivostí, například při použití šedého (grafitového) polystyrenu by stačila tloušťka 120 mm, při použití fenolické pěny by stačilo 80 mm. U svého prodejce si pak můžete porovnat cenu jednotlivých druhů zateplení.

Pozor: vždy kupujte zateplení jako systém. To znamená, že danému izolantu musí odpovídat lepidla, armovací síťky, omítky, barvy, lišty, hmoždinky atd. Jinak hrozí poruchy a reklamace bude obtížnější.
Dále je u zateplení potřeby správně vyřešit detaily, jako je napojení oken, ukončení u střechy, kotvení okapů atd. Špatným návrhem se efektivita zateplení může výrazně zhoršit.

Cena izolantu tvoří jen část celkových nákladů (lepidla, omítky, lešení, práci aj. musíte platit, ať zateplujete 100 mm nebo 160 mm). Je tedy nutné porovnávat celkové náklady, ne jen pouze izolant. Dopoučuji izolovat tak, aby stěna splnila doporučení normy, tj. výsledný součinitel prostupu tepla byl menší než 0,25 W/(m2.K). Na to vám 100 mm běžného zateplení stačit nebude, doporučuji použít nejméně 140 mm EPS.

Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk