Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.7.16 / dotaz č. 70221
Dobrý den,

zdědil jsem dům z 30. let. Př. jsou zde 60cm tlusté zdi. Podlaha je řešena pouze betonem bez izolace. Nyní chci budovu rekonstruovat. Přemýšlím o izolaci podlahy a podlahové krytině. Obávám se zde vlhkosti jelikož dům má opukové základy. Mám dotaz zda má cenu samotnou podlahu izolovat například polystyrenem 10cm. Dočetl jsem se že izolace méně než 10cm nemá smysl kvůli návratnosti investice. Uvažuji o teplovodním podlahovém vytápění. Dočetl jsem se i o odrazových foliích a tudíž menší potřebě polystyrenové izolace. Upřímně neznám odborný odhad zda například pět centimetrů izolace polystyrenem a odrazová deska či folie stačí k tomu, aby návratnost podlahového topení byla například do deseti let. Další variantou je pro mě vytápění radiatory a podlahu bez zateplení polystyrenem zakrýt pouze korkovou či vynylovou podlahou. Nevím zda pokud bych pod tyto finální krytiny nedal žádnou izolaci ani například pět centimetrů polystyrenu zda by neunikalo příliš tepla do základů. Na toto téma jsem toho již přečetl mnoho, ale nikde jsem nedokázal spočítat návratnost vložené investice do zateplení podlahy bez určité míry polystyrenové izolace. Upřímně se domnívám, že buď zateplit podlahu 10cm polystyrenu a nebo nedávat žádaný ani 5 cm a rovnou položit korkovou či vynylovou podlahu na betonový podklad. Jedná se o dům s výměrou 75 metrů čtverečních podlahové plochy přízemí. Patro je vytápěné mým bratrem. Dům je směřovaný na jihozápad a ze všech stran je krytý zástavbou. jedná se mi především o to, zda vložené investice do zateplení podlahy mají smysl pokud je přízemí takto relativně řečeno chráněno ze shora a ze stran. Dočetl jsem se, že ztráta skrze základy je pouze okolo 10 % což se mi zdá jako nepříliš velká návratnost investice z dlouhodobého hlediska. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Podlaha na zemině má velký vliv na tepelnou pohodu v domě. Proto zateplení podlahy určitě doporučuji. Tepelná pohoda se ale odvíjí hlavně od celkového zateplení domu. U obvodových konstrukcí budovy se jedná o jejich součinitele prostupu tepla U (W/m2K). Čím menší hodnota U, tím lépe konstrukce tepelně izoluje. Požadované a doporučené hodnoty U lze nalézt v tabulce č. 3 normy ČSN 730540-2 Tepelná ochrana budov – Požadavky. Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla je pro podlahu přilehlou k zemině 0,45 W/m2K, doporučená 0,30 W/m2K. Tepelný odpor při prostupu tepla podlahou by tedy měl být přibližně mezi 2,2 až 3,3 m2K/W (převrácená hodnota U). Tato hodnota odpovídá tl. 100 až 130 mm podlahového polystyrenu s lambdou 0,039 W/m1K. Pro podlahu se též posuzuje pokles dotykové teploty Δθ10 (°C). Dovolený pokles dotykové teploty podlahy je opět stanoven normou podle účelu místnosti.
Návratnost investice je vždy velmi relativní. Podle vyhlášky č. 480/2012 Sb. (o energetické auditu a energetickém posudku – příloha č. 5) lze provést ekonomické hodnocení projektu jako prostou dobu návratnosti. Ta se stanoví jako podíl investičních výdajů projektu a ročních přínosů projektu (změna peněžních toků po realizaci projektu). Toto ekonomické hodnocení by snad dávalo smysl pro celkové zateplení domu, včetně výměny oken. Pro návrh zdroje vytápění je nutno znát tepelné ztráty budovy. Ty budou zřejmě vysoké (odhadem 15 kW pro celý dům). Obvodová stěna z plných cihel tl. 600 mm nemá dnes požadovaný tepelný odpor.
Správnou skladbu podlahy, to jest podkladní beton, hydroizolaci, tepelnou izolaci, roznášecí betonovou mazaninu a nášlapnou vrstvu, si tedy nejlépe nechte navrhnout při komplexním řešení rekonstrukce. Souvisejících problémů je totiž u starší budovy celá řada (izolace proti radonu, zateplení soklu domu pod úroveň terénu, řešení vlhkosti obvodové stěny a její zateplení, drenáž kolem domu atd.). Jako řešení se též nabízí dotační program Nová zelená úsporám.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk