Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.8.16 / dotaz č. 70841
Dobrý den,
mám dotaz na zpracování PENB.
Nemovitost - rodinný dům, který se nachází v městské památkové zóně města Písek. Majitel chce v tomto domě pronajmout nebytový prostor, prodejnu.
Musí být zpracován PENB pro tento rodinný dům?
Děkuji za zaslání odpovědi.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Problematika energetické náročnosti budov je řešena v § 7 a § 7a zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, v platném znění a prováděcí vyhláškou č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.

§ 7 – Snižování energetické náročnosti budov
§ 7a – Průkaz energetické náročnosti.

V § 7, odst. 5 jsou uvedeny budovy, které nemusí splňovat energetickou náročnost podle odstavců 1 až 3 tohoto paragrafu.
V § 7, odstavec 5, písmeno b se pak uvádí, že se jedná také o budovy, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci nebo památkové zóně, pokud by s ohledem na zájmy státní památkové péče splnění některých požadavků na energetickou náročnost těchto budov výrazně změnilo jejich charakter nebo vzhled; tuto skutečnost stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek doloží závazným stanoviskem orgánu státní památkové péče.
To se týká samotného splnění požadavků na energetickou náročnost u nové budovy nebo při změně budovy. Uvádím to jen pro souvislost, protože při prodeji a pronájmu se o splnění požadavků dle § 6, vyhlášky č. 78/2013 Sb. nejedná a zateplení nebo jiná úprava, která by změnila vzhled budovy, se neprovádí.

V § 7a jsou uvedeny případy, kdy je povinnost opatřit si průkaz energetické náročnosti (eventuálně průkaz při prodeji a pronájmu předložit a předat) bez ohledu na splnění požadavků na energetickou náročnost (viz § 7a, odst. 1 až 3).
V § 7a, odst. 5, se pak uvádí, kdy se tato povinnost na budovu nevztahuje.
Zde jsou, dle mého názoru, vyjmuty pouze budovy, které jsou přímo kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci. Už zde není uvedena památková zóna jako v § 7, odst. 5, písmeno b .
Zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, v platném znění, však rozlišuje mezi památkovou zónou a památkovou rezervací.
Dle mého názoru (závazně může zákon vykládat pouze jeho tvůrce případně soud), pokud není budova přímo kulturní památkou anebo se nenachází v památkové rezervaci (nikoli „pouze“ v památkové zóně), tak by měl být v tomto případě zpracován průkaz energetické náročnosti.
Mohl by vám snad pomoci § 7a, odst. 9 - Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.
Dále je tu ještě § 7a, odst. 8 - Průkaz zpracovaný pro budovu je také průkazem pro ucelenou část této budovy včetně jednotky.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice