Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.16 / dotaz č. 70882
Dobrý den,

chtěla bych poradit, kolik PENBů je třeba vypracovat pro následující objekt. Budova je jednopodlažní, nepodsklepená, obdélníkového půdorysu a je připravována projektová dokumentace pro stavební povolení, součástí které má být PENB. Nově dojde ke změně užívání objektu. Došlo k odstranění technologie a objekt bude nově sloužit jako objekt pro terapeutické dílny. Problém ovšem je, že tato budova má dvě parcelní čísla se dvěma různými majiteli parcel. 86 % podlahové plochy patří městu (existuje číslo popisné) a budou zde zřízeny terapeutické dílny. Zbylých 14 % podlahové plochy slouží jako trafostanice (bez čísla popisného) a patří společnosti ČEZ Distribuce, a.s. Trafostanice má celkovou podlahovou plochu 30 m2 a není se zbytkem objektu spojena žádnou výplní otvorů. Jsou zde pouze dvoje vrata na fasádě. Informace ohledně trafostanice nemáme žádné a město dosud neřešilo s ČEZem otázku společného zateplení celé budovy. Trafostanice se nachází v jednom rohu budovy s rozměry 5,65 x 5,3 m. Fasáda terapeutických dílen včetně střechy bude zateplena.
Moje otázka zní, zda máme povinnost vypracovat samostatně PENB pouze pro terapeutické dílny, kdy je majitelem této části pouze město nebo máme povinnost vypracovat PENB pro celou budovu včetně trafostanice (budova je totiž definována dle zákona č. 406/2000Sb. § 2 písm. p))? Prostory trafostanice nejsou momentálně chlazeny ani nuceně větrání (je zde pouze přirozené větrání žaluziemi ve vratech). Popř. lze tento prostor považovat za prostor, kde se nepoužívá energie k úpravě vnitřního prostředí?
A jak postupovat v případě, že by měl být vypracován pouze jeden PENB, kdy jsou 2 majitelé budovy a objednatelem je pouze jeden z majitelů (v tomto případě město) a druhý nemá o zpracování PENB (ČEZ distribuce, a.s.) povědomí?
Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den,
z Vašeho popisu vyplývá, že se jedná o jednu budovu ve smyslu zákona 406/2000 Sb. Pro stavební povolení tedy bude nutno vypracovat jeden průkaz energetické náročnosti. V rámci stavebního řízení budete bezpochyby potřebovat vyjádření vlastníka trafostanice, o potřebě vypracovat PENB jej tedy můžete informovat. Zda a jakým způsobem se bude podílet na vypracování průkazu energetické náročnosti i vlastník trafostanice Vám bohužel neporadím. Obávám se, že je možné, že se na jeho vypracování nebude chtít podílet.

S pozdravem

Ing. Marek Joska
Odpovídá:  Ing. Marek Joska* - EKIS Brno DEA tisk