Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.16 / dotaz č. 70905
Dobrý den. Mám byt ve 3.patře, 70 let starého bytového domu, štítová stěna je tl. cca 15 až 20 cm (cihla), asi neomítnutá. Z venkovní strany zateplit nejde - řadovka, mezi domy je cca 15 cm mezera (nepřístupná). Čím a jak zateplit stěnu zevnitř v bytě, bez rizika vzniku plísní?
Děkuji
Dobrý den, zateplit konstrukci z vnitřní strany je vždy z hlediska vzniku plísní rizikové. Zateplením, ať už z vnitřní nebo vnější strany konstrukce, se zamezí přirozenému proudění vlhkosti do venkovního prostoru. U vnitřního zateplení je hromadění vlhkosti výraznější právě pod samotnou tepelnou izolací.

U zateplení z vnitřní strany je nejlepší použít materiály jako je minerální vata, foukaná izolace apod. U takto zateplených stěn musí být tloušťka tepelné izolace vypočtena tak, aby hranice kondenzace vodních par byla co nejblíže vnější hranici, nejlépe aby ke kondenzaci v konstrukci vůbec nedocházelo. Při vašich podmínkách cihelné stěny tl. 150 - 200 mm by tloušťka zateplení např. z minerální vaty neměla být menší než 150 mm. Nejdůležitější prvkem je kvalitně provedená parozábrana. Při této tloušťce TI s použitím parozábrany nebude ke kondenzaci vodních par v konstrukci vůbec docházet. Celková skladba konstrukce z vnitřní strany by mohla být takto: sádrokarton, rošt sádrokartonu, parozábrana, tepelná izolace a obvodová stěna. Současně je zapotřebí zateplení styku stěny se stropní konstrukcí do vzdálenosti min. 0,5 m od hrany stěny do vnitřního prostoru tloušťka tepelné izolace min. 50 mm a zajištění častějšího přirozeného větrání v zimních měsících (otevření okna min. 2x za den na cca 15 minut).
Odpovídá:  Ing. Lenka Tichopádová* - EKIS Ostrava KEA tisk