Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.8.16 / dotaz č. 70990
Dobrý den,
rekonstuujeme 60 let starý dům. Máme zateplit šikminy střechy zevniř.
Současná skladba střechy z venku dovnitř: plechová krytina RUUKKi, latě, kontralatě, plachta tyvek solid, bednění z desek, krovy, bednění z desek, foukaná izolace Supafil loft, bednění z desek heraklit, omítka. V projektu máme uvedeno, že máme zateplit šikniny střechy zevnitř v pokojích - ložnice a pracovna z jedné strany šikminy a pod druhou šikminou je schodiště.
V projektu máme uvedeno, že máme na šikminy zevnitř dát na současnou omítku pod kterou je heraklit minerální vatu 4 cm, lambda 0,039, pak parotěsnou folii a omítku. Můžete mi prosím napsat, zda tato realizace je v pořádku, jelikož nevím zda na parotěsné folii bude omítka držet...či jak to udělat aby držela? Nad schodištěm je málo místa na výšku a nějaká sádrokartonová konstrukce asi nebude možná, protože bychom po schodišti museli chodit ve velkém předklonu...nebo můžete prosím navrhnout čím šikminu nad schodištěm zateplit - jiný materiál aby držel a zároveň v budoucnu nebyly problémy s plísněmi a aby se v konstrukci nedržela vlhkost? Parozábrana v současné střese žádná není.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
tak jak je to v projektu popsáno je opravdu docela neřešitelné řešení.
Je pravda, že je nutné vložit do souvrství k vnitřnímu líci kvalitní parozábranu (například DELTA-FOL REFLEX). Tuto parozábranu bych v daném případě opravdu pokládal na nosnou sádrokartonovou konstrukci například z Al profilů a celé opláštil sádrokartonem. S ohledem na snížení tloušťky konstrukce se dá odstranit stávající omítka. Jako vloženou tepelnou izolaci bych použil minerální vatu lambda 0,030 její tloušťka je odvislá od minimální tloušťky stávající izolace Supafil loft. S ohledem na montáž sádrokartonového podhledu by ji tam mohlo být 50 mm.
Ing. Vladimír Cigánek
Odpovídá:  Ing. Vladimír Cigánek* - EKIS Ostrava EZE tisk