Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.16 / dotaz č. 71031
Dobry den, rada bych se zeptala na zatepleni. Mame stenu z ytongu 250mm, francouzske dvere mame osazene pomerne hluboko a to 10cm od vnejsiho ytongoveho zdiva. V planu je zateplovat EPS polystyrenem 140mm. Nyni resime to, ze bychom na 2 mistech pouzili XPS polystyren a to u:
1) vnejsi spalety - uvazujeme o extrudovanem polystyrenu - jakou minimalni tloustku byste nam doporucili?
2) nad dvermi budeme mit kastlik na venkovni zaluzie, mezi kotvy a ytongem musime vlozit izolaci, opet uvazujeme o extrudovanem polystyrenu, doporucite nam minimalni tloustku?
Snazime se zminimalizovat hloubku fasady, abychom nemeli dvere jeste vice zapustene.
Jeste bych rada doplnila:
ad 1)U EPS polyst. mame doporuceni alespon 20-30mm, lze XPS mit napr. 15mm? nebo nejlepe 10mm?
ad 2) U EPS polyst. doporucuje vyrobce zaluzii 40mm, muzeme diky XPS hloubku snizit na 20mm? Opet plati cim mensi hloubka, tim lepe, aby kastlik prilis nevycnival.
Dekuji za odpoved
Dobrý den, základní rozdíl v polystyrenu EPS a XPS je rozdílná pevnost a nasákavost. Polystyren s označením XPS mají tyto vlastnosti lepší, lepší (zpravidla) mají i součinitel tepelné vodivosti a tím pádem i součinitel prostupu tepla. Což při realizaci znamená menší tl. izolantu při dosažení stejného součinitele prostupu tepla.

Při zateplování vnějších špalet je rozhodující tl. rámu otvorových výplní, samozřejmě obecně platí, čím větší izolace tím lepší. (při správném technologickém postupu) Obecně se dá říci, že tl. 25 mm je dostačující.
K vašemu druhému bodu opět platí výše uvedené pravidlo, čím více, tím lépe. Chápu vaše obavy se zapuštěním otvorových výplní po zateplení stěn tl. 140 mm, tam záleží na celkové ploše otvorových výplní, samozřejmě jinak budou vypadat otvorové výplně větší (francouzské dveře) a jinak okno o rozměrech 50 x 50 cm. Zdivo tl. 250 mm Ytong z pohledu normy ČSN 730540 bude mít součinitel prostupu tepla kolem U=0,5 W/m2.K což je nedostatečné. Po zateplení izolantem tl. 140 mm se pak součinitel prostupu bude pohybovat kolem U=0,18 W/m2.K, což je plně dostačující. Při zateplování špalet, případně uložení venkovních žaluzií bych doporučoval proto především nepodcenit tepelné mosty, provést zateplení s největší pečlivostí, použít co nejkvalitnější materiály a dát co největší tl. izolace co podmínky dovolí (tl. rámu otvorových výplní, estetika, ... )
Odpovídá:  Ing. David Löbl* - EKIS České Budějovice A-Z Energy tisk