Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.16 / dotaz č. 71125
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor na částečné zateplení domu.
Jedná se o sto let starý přízemní domek (cihlové zdi tl.50cm), který byl před rokem podříznut - kvůli vzlínající zemní vlhkosti a byla vložena hydroizolace. Letos chceme přistavět nové patro a chceme ponechat pro jistotu přízemí bez zateplení (aby nevznikaly plísně atd.) a zateplit jen nové konstrukce v patře (střechu a ytong podezdívku a štíty). Jedná se o vhodné a šetrné řešení? Necheme přízemí domu uškodit tím, že v něm tu vlhkost uzavřeme..
Děkuji moc předem za Vás názor.
Vážená paní,
plísním se daří tam, kde je vlhko a špatné větrání. Nezateplená zeď je studenější a proto se na ní snáze srazí vlhkost z vnitřního vzduchu. Proto je vhodné zateplení prevencí proti vzniku plísní. Vždy je samozřejmě nutné větrat, nejen kvůli plísním, ale hlavně kvůli lidem, aby měli dost čerstvého vzduchu.
Pokud máte obavu, že hydroizolace není dokonalá a zdivo může někde stále vlhnout od zemní vlhkosti, doporučujeme pro zateplení použít systém s nízkým difuzním odporem, např. děrovaný polystyren systému OPEN. Takovéto zateplení umožní vlhkosti ze zdiva odejít, současně se zvýší povrchová teplota zdiva. Na suchém a teplém povrchu se plísním nedaří.
Je správné, že nechcete vlhkost ve zdivu uzavřít - měla by mít možnost se odpařovat. Při dostatečném větrání se snižuje vlhkost ve vzduchu, což podporuje vysychání zdiva. Lze také použít sanační omítky na vlhké zdivo, které podporují transport vlhkosti ze zdiva ven. Slušné zateplení vám zvýší tepelně-izolační schopnost stávající zdi až desetkrát - rozhodně to tedy stojí za úvahu.
Samozřejmě je možné zateplit jen horní část domu. Počítejte s tím, že tato část se asi rychleji vytopí, takže by bylo vhodné rozdělit ústřední vytápění na okruh pro každé podlaží zvlášť a osadit ho samostatnou regulací.
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk