Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.16 / dotaz č. 71129
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor na částečné zateplení domu.
Jedná se o sto let starý přízemní domek (cihlové zdi tl.50cm), který byl před rokem podříznut - kvůli vzlínající zemní vlhkosti a byla vložena hydroizolace. Letos chceme přistavět nové patro a chceme ponechat pro jistotu přízemí bez zateplení (aby nevznikaly plísně atd.) a zateplit jen nové konstrukce v patře (střechu a ytong podezdívku a štíty). Jedná se o vhodné a šetrné řešení? Necheme přízemí domu uškodit tím, že v něm tu vlhkost uzavřeme..
Děkuji moc předem za Vás názor,
Dobrý den,
odpověď na vaši otázku není úplně jednoduchá. Při zateplení staršího objektu je důležité volit správný typ zateplovacího systému - difuzně otevřený s vhodnou tepelnou izolací (například polystyren tzv. open nebo izolaci z minerálních vláken) a vhodnou omítkou (např. silikonovou). Vzhledem k tomu, že proběhlo podřezání zdiva v minulém roce, budova by měla za rok provozu být již dostatečně proschnutá, a mohla by tedy být zateplena i starší přízemní část. Zde velmi záleží na stavu zdiva. V případě zateplení doporučuji volit dostatečnou tloušťku tepelné izolace (cca 16 cm) a po zateplení dostatečně větrat a problémy s vlhkostí by se pravděpodobně objevit neměly.
V případě částečného zateplení pouze podkroví vznikají na rozhraní zateplené a nezateplené části budovy lokální tepelné mosty, tedy místa s nižší teplotou povrchu a mohly by se zde objevit plísně. Styk stropní konstrukce a obvodové stěny bývá zpravidlem místem se zhoršenými tepleně izolačními vlastnostmi, proto by v případě zateplení pouze pokroví bylo vhodné protáhnout tepelnou izolaci až pod tento strop.


Odpovídá:  Ing. Lucie Kochová* - EKIS Praha Enviros tisk